Misstänkta fuskligan riskerar långa straff

Nu avslutas andra upplagan av rättegången mot den så kallade fuskligan. Åklagaren yrkade även denna gång på hårda straff för tre av de huvudåtalade.

Det var för snart två år sedan som polisen bland annat slog till mot en lägenhet i centrala Norrköping, mitt under pågående högskoleprov. Avancerad teknisk utrustning som kunde användas för att kommunicera med provdeltagare beslagtogs. Även stora summor kontanter togs i beslag.

Priset för ett av de så kallade fuskpaketen kunde vara så högt som 170 000 kronor, beroende på vilket resultat man efterfrågade.

Två bröder från Norrköping – i dag 27 och 24 år gamla – dömdes till sex respektive fem års fängelse för att de tillsammans med en numera 22-årig man från Skåne agerat som ligans huvudfigurer.

22-åringens straff uppgick till fängelse i tre år och sex månader.

Men sedan tog historien en vändning. Domen revs nämligen upp efter att domaren gjort uttalanden om målet vid ett juristklubbsmöte. Något som snappades upp av en utomstående advokat i rummet.

Jäv, konstaterade Göta hovrätt, och därmed fick hela rättegången tas om, med nya förhör och allt.

Denna gång var det Gunilla Arph-Malmberg, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, som fick målet på sitt bord. Hon har yrkat på samma hårda straff som sin företrädare.

– Det här påverkar samhället, det påverkar antagningssystemet till högskolor och universitet. Det är många som inte har kommit in på sina drömutbildningar för att andra har fuskat sig till deras platser, säger Gunilla Arph-Malmberg.

– Och det är bara fuskdelen. Sedan har vi ju skattebrotten också, som uppgår till höga belopp.

27-åringen har genom hela rättegången nekat till brott.

– Han tillstår viss inblandning i något fusknätverks agerande. Men sammantaget förnekar han brott på alla punkter, säger hans advokat Edward Lundqvist.

– Han anser inte att det som han faktiskt har gjort ska anses vara brottsligt.

Samtidigt har hans 24-åriga bror tonat ner sin egen inblandning.

– Han har hjälpt till med vissa teknikuppgifter. Men det har han inte gjort för att begå något brott eller göra något dumt, säger 24-åringens advokat Carla Pantzar.

– Han förnekar att han har gjort något brottsligt

Även den åtalade 22-åringen har nekat till samtliga anklagelser.

– Han förnekar brott och menar på att han har handlat helt i god tro, säger 22-åringens advokat Leif Silbersky.

Tidigast på onsdag den 26 februari, efter att rättegången är helt avslutad, kommer datumet för den nya domen att meddelas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren

Ämnen du kan följa