Minnestavla över pestoffer

För 300 år sen drabbades Sverige av pesten. När den slog till i början av 1700-talet grävdes det massgravar. Så även på Vikbolandet, bland annat vid gården Tokedal, Häradshammar, där alla dog.

8 september 2011 00:00

Under onsdagen var det invigning av en minnesvård vid platsen där människorna i Tokedal begravdes. När böldpesten slog till dog 12 människor, den yngsta, Anna Eriksdotter, bara tre år gammal. Till Tokedal och angränsande Tokedals torp tog sig pesten genom ägaren till gården som bar smittan med sig i kläder efter döda släktingar.

När pesten slog till raderades en hel gård och ett torp ut. De döda skulle begravas omedelbart, djupt i jorden med både gång- och sängkläder. De fick heller inte begravas i vigd gjord utan grävdes ner i en hage.

Hittat gravplatsen
Minnestavlan är rest av Östkinds hembygdsförening, där medlemmar har lyckats lokalisera gravplatsen. För forskningen kring pestens härjningar i Tokedal står Carl Axel Dahlgren.

Kom hit 1710
Det var hösten 1710 som pesten nådde Norrköping via råttor och deras loppor. Under sommaren samma år hade ett skepp från Livland sjukdomen med sig till Stockholm och farsoten spred sig snabbt. När pesten väl var här, spreds den med ilfart, både i stan och ute på landsbygden.

Under senhösten 1711 ebbade farsoten ut. Totalt dog 21 personer i Häradshammars socken. I Norrköping dog omkring 2 500 personer, stadens halva befolkning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!