Ministrarna hyllade Norrköpingsföretagare

Motion, pant och vaginor stod på agendan när ministrarna Alice Bah Kuhnke (MP) och Per Bolund (MP) mötte lokala företagare i Norrköping på tisdagen.

28 augusti 2018 14:30

De lokala jättarna Stadium och Returpack fanns på Kammarforum för att samtala med miljöpartisterna, allt i Östsvenska handelskammaren och CSR East Swedens regi. Men det var egenföretagaren Louise Berg som stal showen.

– Jag vill veta hur ni ska se till att alla får samma förutsättningar att kunna arbeta och ha en aktiv fritid – med eller utan en vagina, frågade hon ministerduon.

Sibship, företaget som hon har grundat och äger, arbetar med att ta fram bildverktyg för 3D-visualisering av kvinnans könsorgan, som det faktiskt kan se ut och fungera. Bristen på kunskap i frågan är stor, enligt Louise Berg.

– Ett av de största problemen inom sjukvården är att många kommer in med normala symptom. Man vet inte vad flytningar är, hur en förlossning går till eller tror att mensen är annorlunda.

Något som även är en jämställdhetsfråga, menar vd:n.

– Vi pratar om att kvinnor ska ta plats, att de ska bli chefer, men hur ska man kunna göra det när man skäms för sin kropp? När man inte ens vet hur den funkar? sade hon och fick svar av en imponerad Alice Bah Kuhnke.

– Det här är verkligen att göra skillnad. Otroligt stort. Du hjälper oss alla att göra ett "hack", som ungdomarna säger. Att ta ett kliv. Vi ska ta med oss det här, lovade hon och fick medhåll av sin partikollega:

– Till en början: ett stort tack för jobbet du gör. Det här visar hur långt efter vi ligger. Hur lite vi har pratat om kön, om sex och om jämställdhet, sade Per Bolund.

Efteråt lyfte de fram frågan – så väl som inlägg från Stadiums och Returpacks representanter – som exempel på hur möten kan influera politik.

– Om vi ska kunna komma med nya förslag gäller det att vi lyssnar väldigt noga på våra företag, säger Alice Bah Kuhnke, innan de båda rörde sig vidare mot besök på bland annat SMHI och Campus Norrköping.

För Louise Berg var mötet en bekräftelse inför lanseringen av Sibships nya 3D-modell i höst. Det var många som kom fram med beröm och nyfikna frågor i vimlet.

– Jag har fått så himla mycket positiv feedback. Det här var en jätterolig dag, säger hon.

Förhoppningen är att verktyget ska kunna användas inom många olika områden i framtiden.

– Vårdcentraler, ungdomsmottagningar, kvinnokliniker... och framför allt inom skolan, säger Louise Berg.

Tycker du att du fick svar på din fråga?

– Ja, eller... De kände inte riktigt till problemet, men deras reaktion var ändå att "oj, nu har vi blivit uppmärksammade på det här". Och det är då man kan börja göra saker.

LÄS MER: Vill få fler att prata om vaginan

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren

Ämnen du kan följa