Miljögifter i Econovas jord

Miljökontoret i Örebro har hittat miljögifter i jord tillverkad av Econova. Nu stoppar Bauhaus försäljningen av jorden.

19 juni 2014 13:21

Under våren har miljökontoret i Örebro kommun undersökt tio olika trädgårdsjordar som säljs i 40-literssäckar. En av dessa visade sig innehålla förhöjda halter av PCB, kadmium, koppar och zink. Den är tillverkad av Econova Garden AB i Åby och heter Trädgårdsjord/Hagejord och säljs på Bauhaus.

– Det här är mycket allvarligt. Vi har stoppat all försäljning av jorden och väntar på resultat från Econovas uppföljning. Den som har köpt jorden och är orolig kan lämna tillbaka den, säger Johan Saxne, marknads- och informationschef på Bauhaus Sverige, till NT.

Enligt miljökontoret i Örebro är det framför allt förekomsten av PCB som är allvarlig. PCB försvagar immunförsvaret, ökar cancerrisken och påverkar det centrala nervsystemet. Rekommendationen från kontoret är undvika att odla ätbara växter i den här jorden.

NT har sökt ansvariga hos Econova, utan att lyckas, för att få en förklaring till hur miljögifter kan finnas i odlingsjorden. Bolagets marknadschef Johan Rydberg har dock i ett pressmeddelande förklarat att Econova omedelbart stoppar alla försäljning av produkten.

– Vi ser mycket allvarligt på analysresultatet och tar bort produkten från marknaden tills att vi har funnit orsaken till de förhöjda värdena, skriver han.

Och om hur bolaget går vidare skriver han:

– Vi har anlitat samma laboratorium som miljökontoret, men har valt olika analysmetoder. Nu kommer vi att genomföra ytterligare tester. Det gör vi eftersom vi ser att den tillåtna felmarginalen vid testet skiljer sig. Våra egna provtagningar har visat att våra jordar klarar de gränsvärden för känslig mark som Naturvårdsverket rekommenderar. Utöver ytterligare tester kommer vi att addera PCB till den lista av ämnen vi testar i vårt egenkontrollsprogram, skriver Johan Rydberg.

Enligt Johan Saxne från Bauhaus håller bolaget tät kontakt med Econova nu och hoppas att ett svar om jorden ska komma snart.

– Men just nu kan vi bara vänta och oroliga kunder kan som sagt lämna tillbaka jorden. Fram till dess är det totalstopp för försäljning av produkten, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga