Mika tar hand om stadens skräp

En promenad från förskolan och hem har förvandlats till en skräpplockarresa för Karin och hennes son Mika.

11 maj 2019 14:00

Under en promenad längs med Kungsgatan ropar Mika, snart 4 år, till. Han har sett skräp på marken. Han går fram, böjer sig ner och plockar upp det – för att sen lägga det i papperskorgen.

Det var en helt vanlig dag som Mika började uppmärksamma alla sopor som låg på marken, berättar mamma Karin Johansson.

– Det var ingen som hade sagt åt honom. Han plockade plötsligt bara skräp på hela Stockholmsvägen och Kungsgatan, så det var hans egen grej, säger Karin Johansson.

Efter detta la Karin Johansson upp en bild på Facebook när Mika plockade skräp, för att visa att om hennes fyraåriga son kan göra det så kan alla.

Mika plockar alla typer av sopor, förutom saker som kan skada honom, som vasst glas eller metall.

Han pekar på det skräp han ser och vänder sig sedan om för att kolla efter en papperskorg att lägga det i, men i Mikas fantasi lägger han det inte i papperskorgen.

– Jag lämnar det på månen, sen går jag hem, säger Mika.

Karin tycker att det tråkigt att se all nedskräpning i stan och att det är som värst i parkerna. Hon vill uppmana Norrköpingsborna att ta hem det skräp som de har tagit ut i naturen i stället för att bara lämna det.

– Om du orkar ta med det till parken orkar du ta med det hem också. Det är lite så, sopa runt egen din dörr på något sätt. Vill du trivas där du är så börja med att ta hand om ditt eget skräp som du tar med dig ut. Var rädd om naturen, djur och barn som är här, säger Karin Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnéa Hellqvist

Ämnen du kan följa