Mässa gav hjälp med vägval

Att veta vad man ska bli när man blir stor är inte så lätt. Gymnasiemässan i Norrköping gav nior och deras föräldrar hjälp i vägvalet.

13 oktober 2018 19:00

Teknikhallen vid Östgötaporten myllrade av besökare på lördagen. De olika gymnasieskolorna i Norrköping, Finspång och Söderköping visade upp sig och sina program. På plats fanns också Arbetsförmedlingen, Linköpings universitet och studie- och yrkesvägledning.

– Vi väntar oss ungefär 2500 besökare under dagen. De som kommer hit ska tänka på att det är mycket marknadsföring en sådan här dag. Det är ganska hög konkurrens om eleverna, säger Camilla Wiman, studie- och yrkesvägledare.

Tvärtemot vad man kanske kan tro är hennes inställning att niorna inte ska se gymnasievalet som alltför avgörande för det framtida yrkeslivet och karriären.

– I dagens läge har man inte samma yrke och roll i hela sitt liv. De flesta kommer faktiskt att välja om vad man gör i livet. Gymnasiet ska ge en bra grund, men det är viktigt att också ha roligt och trivas under gymnasietiden, säger hon.

Camilla Wimans tips är att passa på att ställa frågor till skolorna till exempel om lärarna är behöriga, hur mycket tid som är lärarledd, hur stora undervisningsgrupperna är och vilken elevhälsa som finns på skolan. Ett annat råd är att inte bara nöja sig med montern på mässan, utan också att besöka skolornas öppna hus för att få en bild av atmosfären och arbetssättet på skolan.

Flera av de nior vi mötte var rådvilla, men visste ändå på ett ungefär vilket program de vill välja. I en monter hittade vi Emilia Pihl från Erlaskolan som plockade åt sig broschyrer.

– Det är lite svårt. Det står mellan vård- och omsorg, eller barn- och fritid, berättar hon.

– Vi har märkt hemma att det kan vara lite stressande att veta vad man ska välja. Vi har sagt att det viktigaste är att man utgår från vad man själv vill och känner. Jobbet måste vara roligt. Sedan är det bra om man kan läsa vidare på universitetet om man vill, säger pappa Fredrik Pihl.

Nya Bråvallagymnasiet fanns förstås på mässan. Den kommunala yrkesskolan ska samla Ebersteinska gymnasiets olika yrkesprogram i en och samma byggnad på Bråvallaområdet.

– Det känns jättespännande och kommer att bli väldigt bra för oss att flytta, säger Åsa Stenmark, rektor för el- och energi samt industriprogrammet.

– När de olika programmen ligger under samma tak kommer vi att kunna ha projekt ihop. Bygg- och anläggningsprogrammet kan till exempel bygga en friggebod där vi drar in el. Arbetet blir mer på riktigt, säger Pelle Hylén, lärare på elprogrammet.

Av de elever som gick ut yrkesprogrammen på Ebersteinska gymnasiet i våras har 90 procent fått jobb.

– De som inte jobbar har själva valt att göra annat. Branschen skriker efter utbildat folk. Det är positivt för oss, men samtidigt varierar intresset för utbildningarna. Där har hela samhället ett problem, konstaterar Åsa Stenmark.

Sara Segraeus

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa