Strax efter midnatt gjorde polisen ett ingripande i Oxelbergen. Det var i samband med ett handräckningsärende som en man i 30-årsåldern behövde undersökas i sin bostad. Polisen åkte till platsen med patrull och en läkare.

– I samband med detta uppstår en nödvärnssituation där en polisman avlossar ett skott med sitt tjänstevapen, säger Mikael Ehne, befäl i polisregion Öst.

Som följd av detta avled mannen. Platsen spärrades av för teknisk undersökning och en rättsläkare tillkallades. 

Artikelbild

– Man har inlett en förundersökning om försök till mord, och kommer även utreda polisens agerande i situationen, säger Mikael Ehne.

Förundersökningen gällande försök till mord har att göra med mannens agerande innan polisen avlossade sitt tjänstevapen.

Ärendet har lämnats vidare till särskilda åklagarkammaren, som har hand om internutredningar hos polisen. Där ska man dels utreda polisens agerande i situationen, dels utreda det misstänkta mordförsöket.

Exakt vad som föranlett brottsrubriceringen kan man i nuläget inte gå in på, enligt Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen.

Över huvudtaget är man förtegen om uppgifter som rör händelseförloppet, av hänsyn till utredningen.

– Vi kommer att vara försiktiga med att säga mer om vad som hänt, säger han.

Hur polisen kommer att gå vidare med fallet kan han inte svara på i nuläget, utan hänvisar övriga frågor om händelsen till den åklagare som utsetts till att ta hand om fallet.