Man häktas i provfuskhärvan

En 21-årig man har häktats misstänkt för inblandning i härvan kring organiserat fusk på högskoleprovet.

23 juli 2018 16:38

Mannen, som är skriven i Lund, anhölls i sin frånvaro i torsdags och häktades på måndagseftermiddagen. Han är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till grov osann försäkran.

Brotten som han misstänks för ska ha begåtts mellan den 1 oktober 2016 fram till den 14 april i år – samma dag som det senaste högskoleprovet anordnades på. 21-åringen förnekar brott. Han är inte känd av polisen sedan tidigare.

Sedan tidigare sitter två bröder, 26 och 23 år gamla, häktade. Även de misstänks för medhjälp till grov osann försäkran samt för en rad andra brott. Misstankarna mot dessa två har stärkts, det framgår i ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten. Ytterligare en person är misstänkt, men släppt på fri fot då denne inte anses kunna påverka utredningen.

Ligan misstänks ha tjänat miljontals kronor genom att mot betalning förse personer med svar under högskoleprovet.

Åtal mot 21-åringen ska vara väckt senast den 6 augusti.

I arbetet med utredningen har ett stort antal fuskare identifierats. Det gäller personer från olika platser i landet som nu är misstänkta för brott. Förundersökningar har startats mot samtliga av dem. Ekobrottsmyndigheten hoppas kunna föra dessa inför rätta i samband med den stora rättegången för de fyra misstänkta männen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren Cissi Säfström

Ämnen du kan följa