M vill se nya öppettider för förskolan

Förskolor och fritidshem bör öppna en kvart tidigare än nu. Det tycker Moderaterna och tror att det skulle underlätta för föräldrar.

6 januari 2019 09:00

– Jag möter föräldrar som bor på Vikbolandet och jobbar på sjukhuset och de hinner inte till jobbet i tid, säger oppositionsrådet Sophia Jarl (M).

I dag kan barn lämnas på förskola eller fritidshem tidigast klockan 6.15. En ändring till 6.00 kan vara särskilt viktiga för föräldrar på landsbygden med långa restider till jobbet, tror Sophia Jarl. Hon beskriver detta som en diskussion som pågått länge. Nu lämnar Moderaterna in en motion till kommunfullmäktige med förslag om förändring.

Moderaterna tror inte att det skulle behöva kosta särskilt mycket, eller kanske inget alls, beroende på hur man löser det.

– Man kan heller inte bara titta på den initiala kostnaden, utan måste se helheten. Om det innebär att fler arbetar blir det en inkomst för kommunen, säger hon.

Personal finns på plats, men den första kvarten ska ägnas åt att förbereda dagen.

– Men det behöver inte vara en förskollärare som tar emot barnen, säger Sophia Jarl och pratar om möjligheten till enkla arbeten för arbetslösa personer.

Moderaterna föreslår att utbildningsnämnden ska få i uppdrag att ändra ramtiden för förskolor och fritidshem och att förändringen ska införas senast under nästa år.

Kikki Liljeblad (S) är sedan årsskiftet ordförande i utbildningsnämnden och har inte sett motionen ännu.

– Men jag har fått mail från föräldrar om det här med tiden. Det är väl bra om vi tittar på det så att det fungerar både för föräldrar, barn och anställda, säger hon, men tillägger att det innebär ett ökat ekonomiskt åtagande om personal ska börja tidigare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gun Stenehall

Ämnen du kan följa