M bättre lokalt än i riket

Moderaterna förlorar, enligt det preliminära valresultatet, ett mandat i Norrköpings kommunfullmäktige. Under hela kvällen pendlade det mellan 20 och 21 mandat och blir först helt säkert när sluräkningen är avklarad.

10 september 2018 02:06

När de första rösterna i riksdagsvalet var räknade och Moderaterna såg ut att förlora flera mandat drog Sophia Jarl, oppositionsråd, slutsatsen att rösterna förlorats till Sverigedemokraterna. Det preliminära valresultatet visar att Moderaterna får 20 mandat i kommunfullmäktige.

– På riksplanet gjorde vi en större förlust, där var det inte tillräckligt många som hade förtroende för vårt parti. Lokalt här i Norrköping har vi gjort ett bättre resultat.

Redan tidigt på valkvällen, när riksdagsvalet räknas, förklarar Sophia Jarl att hon anser att det block som får flest mandat som ska bilda regering.

– Om det så bara handlar om ett mandat.

Redan under valkvällen förklarade Lars Stjernkvist (S) att den styrande kvartetten har goda möjligheter att fortsätta styra Norrköping.

– Det viktiga är hur man tänker fortsätta. De fyra – S, L, C och KD – får inte majoritet om valresultatet från ikväll står sig. Men det är fortfarande inte givet hur det kommer att se ut, säger Sophia Jarl.

Drygt hundra Moderater var samlade till valvaka på Grand i Norrköping under söndagskvällen. Många av dem kom direkt från vallokalerna där de delat ut valsedlar.

– Vi har stått vid varenda vallokal, men det verkar vi ha varit ensamma om, på några ställen stod Liberalerna, på andra Socialdemokraterna, berättade Sophia Jarl, oppositionsråd.

Stämningen i Grands Bråvikssalen var nervös inför det att prognosen skulle släppas samtidigt som vallokalerna stängde klockan 20:00. Sophia Jarl fångade ovissheten när hon hälsade välkommen genom att konstatera att "vi får se om vi får dricka champagne eller hålla gravöl ikväll".

– Det här valet handlar om att kunna finna samarbeten, sa Per Jameson som helt uteslöt ett samarbete med Sverigedemokraterna.

När rösträkningen sedan började tog det lång tid innan rösterna från Norrköpings valdistrikt rapporterades in. Så länge att flera valde att gå hem redan innan riksdagsvalet var färdigräknat.

Vid ett bord stod fyra killar från Moderata ungdomsförbundet.. För David Norell, Emil Steen och Adam Sylvan, alla 16 år, är det första riktiga valrörelsen och första valvakan.

– Det är roligt att se hur det går till, säger Adam Sylvan som precis som de övriga tre konstaterar att många av deras kompisar sympatiserar med ytterpartierna, antingen Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna.

– Det verkar som att ungdomar väljer de radikala partierna, säger August Gunnarsson, 19 år, som röstat för första gången.

Han tycker, till skillnad mot många av moderaterna, att man måste ha respekt för valresultatet,

– Får Sverigedemokraterna närmare 20 procent av rösterna förtjänar de att vara med i samarbetet. Har Sveriges befolkning röstat fram dem så är det så, säger August Gunnarsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Petersson

Ämnen du kan följa