Efter att ha suttit i överläggningar under dagen rapporterar Ekot nu att Alliansen väljer att stå fast vid sitt krav på försvarsminister Peter Hultqvists avgång.

– Ingenting har ändrats sen igår, det är bra att två av tre har avgått men det gör inte att den tredje går utan skuld. Han har begått ett lika allvarligt misstag igår som idag, att inte agera i ett sådant läge när ytterst allvarlig information läcker ut så räcker det inte att bara att informera sin egen myndighet om de kan hantera situationen, säger riksdagsledamoten Mathias Sundin (L).

Även Sverigedemokraterna står fast i sitt stöd för misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist.

Artikelbild

| Stödjer beslutet. Mattias Ottosson (S) tycker det är bra att statsministern tar fajten om Peter Hultqvist.

– Det råder inget tvivel om det, vi står fast vid vårat ställningstagande, säger Markus Wiechel (SD) riksdagsledamot från Norrköping.

– Vi kommer gå vidare med misstroendeomröstningen och sen får vi se vi går vidare ytterligare eftersom Stefan Löfven inte verkar inse allvaret i att han själv också har begått ett misstag, fortsätter han.

Tänker ni rikta en misstroendeförklaring mot Stefan Löfven?

– Jag kan inte säga nu om vi kommer att agera så, men det är så klart väldigt allvarligt om en statsminister inte inser de här problemen, han har ett stort ansvar för att se till att hans ministrar håller honom underrättad om den här sortens företeelser, säger Markus Wiechel.

Riksdagsledamoten Mattias Ottosson (S), även han från Norrköping, är inte oväntat av en annan åsikt.

– Jag tycker att det är bra att Stefan Löfven tar fajten om Peter Hultqvist som försvarsminister, säger han.

Enligt Mattias Ottosson skulle det vara vanskligt om Peter Hultqvist skulle behöva lämna sin post som försvarsminister i nuläget.

– Vi ser nu ett säkerhetsläge särskilt kring Östersjön som försämrats och då är det bra om vi har kontinuitet på den posten och han är väl den försvarsminister som gjort det största jobbet på den posten på väldigt många år så det skulle vara djupt olyckligt om han skulle lämna sitt uppdrag, säger han.

Vänsterpartiet som delvis varit kritiska mot regeringen under IT-skandalen väljer att inte stödja misstroendeförklaringen mot Peter Hultqvist och riksdagsledamoten Linda Snecker (V) applåderar regeringsombildningen.

– Jag tycker att det var ett skickligt drag av Löfven för nu är det upp till Alliansen att visa hur de kommer agera och vilka de kommer att agera med, och det är Sverigedemokraterna för det finns inget borgerligt regeringsunderlag med riksdagsmajoritet, säger hon.