Löftet: Förslagen ska tas upp i riksdagen

Klimatriksdag 2014 skickade en hälsning till politikerna. De svarade.

– Ni kräver att vi gör något. Det behövs, konstaterade riksdagsledamoten Annika Lillemets (MP).

4 juni 2014 15:35

I tre dagar har de samtalat, spånat idéer och diskuterat förslag. Hundratals personer som oroar sig för miljön och klimatet – och för politiken som många menar blundar för problemen.

Klimatriksdag 2014 ska väcka dem och på allvar föra in klimatfrågan i debatten inför valet. Det är i alla fall vad de hoppas.

– Vår förhoppning är att politikerna ska börja att bry sig mer om de här frågorna. De måste våga. Nu känns det som att de egentligen inte bryr sig, sade Kerstin Borensjö från Kalmar.

Hon hade precis gjort sitt val för vilka motioner hon anser vara viktigast för politikerna att ta med sig från Norrköping. 35 motioner togs under helgen fram via sju olika utskott. Via omröstningen valdes en motion från varje utskott ut – och togs senare om hand av företrädare för politiken.

– Jag kan inte säga vilken fråga som är viktigast. Det handlar om en helhetssyn, inte bara om en eller ett par frågor. Vi måste jobba med flera frågor och från flera håll för att det ska kunna bli en förändring. Det här kan, förhoppningsvis, vara ett sätt att få politikerna att förstå. Ser de att människor bryr sig kanske de också börjar bry sig, sade Kerstin Borensjö.

Informerar miljöministern

De politiker som var på plats såg ut att bry sig. Det lät så också. Oppositionsrådet Karin Jonsson (C) tog emot motionerna med löftet att skicka dem vidare till miljöminister Lena Ek.

Vänsterpartiets Jens Holm lovade att föra upp några av dem vid måndagens riksdagsdebatt.

– Vi hade inte fått igenom en enda reform om det inte funnits människor med engagemang som tryckt på oss politiker. Jag ska ta upp det här i riksdagens kammare, sade han och fick stora applåder.

Störst applåder fick motionen att förändra ägardirektiven till Vattenfall. Minst jubel fick Moderaterna och Sverigedemokraterna. En varsin tyst minut hölls för de två partier som inte skickat någon representant till Värmekyrkan.

– Jag tar emot motionerna. Jag ska skicka dem till Kent Persson (partisekreteraren), utbrast då moderaten Magnus Redin från Linköping, som bröt sig fram ur publikhavet för att stå upp för sitt parti.

"Historiskt att träffas så här"

Det återstår att se vad resultatet blir av politikernas löften.

– Oavsett hur många som läser det vi har tagit fram är det här viktigt för folkbildningen. Vi lär oss och sprider det till varandra, sade Roland von Malmborg som gick runt i Värmekyrkan och delade ut informationsblad. Han är emot kärnkraften – och betonade i stället kraften i miljörörelsen som samlats.

– Norrköping ska vara stolt över det här. Det är historiskt att träffas så här, sade han när han stannat till hos Sara Hamrin, Härnösand, och Mattias Johansson, Övertorneå.

Folkhögskolläraren Lennart Fast höll med.

– Att vi samlas så här är väldigt viktigt. Som det är nu finns det inget parti som på riktigt driver de här frågorna. Tittar man på regeringspartierna är det tragiskt. Det här är en början på något, sade han.

Hur fortsättningen blir återstår att se.

Motionerna som fick flest röster:

Nya ägardirektiv till Vattenfall.

Förändra reglerna för AP-fonderna.

Miljövänliga transporter ska var de mest attraktiva – även prismässigt.

För offentlig konsumtion och upphandling klimatsmart.

Utbildning för hållbar utveckling.

Genomför Klimatberedningens förslag.

Halvera Sveriges klimatpåverkan under nästa mandatperiod.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!