Lärare fick rymdlektion

Vad gör människan i rymden just nu?

16 oktober 2013 21:02

Det och mycket annat fick ett 60-tal grundskollärare svar på under onsdagens föreläsning i Visualiseringscenter C.

– Det är sällan det erbjuds fortbildning på det här sättet inom NO och teknik som jag undervisar i, sa mellanstadieläraren Sussie Olovsson från Kimstadskolan som uttryckte tacksamhet över att hennes kolleger hoppade in så att hon kunde lämna sina elever och få fylla på sin egen rymdkunskap.

– Det gäller att hänga med, sa hon.

– Och jag vill gärna inspireras av hur andra gör i klassrummet, sa kollegan Sofie Holmberg.

Statliga Rymdstyrelsen finansierar projektet Rymdkunskap 2013 som just nu drar land och rike runt. Igår var det alltså Norrköpings tur.

– Vi har varit på fem platser hittills. I Södertälje var Christer Fuglesang med på scenen och 275 lärare kom, berättar den före detta NO-läraren Ulf Berggren som jobbar i projektet.

I Göteborg fick man boka in ännu en dag för att det blev fullsatt så fort på Universeum.

– Längre tillbaka i tiden, när man började åka till månen, fick många sitt rymdintresse, förklarar Ulf Berggren.

Men sedan det tidiga 1970-talet har det inte hänt så hemskt mycket mer. I filmens värld är rymdforskningens landvinningar och framsteg större än de egentligen har varit sedan dess, berättar han.

– Därför är vi alla betjänta av att lärarna får en sådan här dag där vi berättar mycket nyttiga och spännande saker som gör undervisningen intressant, säger Ulf Berggren innan han går in mot den välvda domen där han visar bilder och berättar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa