Lång bostadskö trots lediga lägenheter

Lediga lägenheter i ett nyproducerat område samtidigt som flera tusen köar för en bostad. Det är en komplicerad situation på bostadsmarknaden i Norrköping.

5 mars 2017 21:00

Inom de närmaste veckorna blir två höghus med hyreslägenheter redo för inflyttning i Norrköping. Det är fastighetsägaren Magnolia som låtit uppföra husen som nu hyrs ut och förvaltas av Riksbyggen.

I det närliggande kvarteret, längs med Albrektsvägen, finns flera tommar lägenheter trots att husen stod klara för flera månader sedan.

– Det var lite trögt i starten men nu har det gått bättre att hyra ut dem, säger Mikaela Fredriksson, uhyrare hos Riksbyggen. Hyrorna i nyproduktion kan ju upplevas som höga och en del tackar nej på grund av det. Men när det gäller de nya husen på Matchgatan är intresset ganska stort och vid årsskiftet låg vi i nivå med våra egna prognoser.

Utanför ett av husen på Albrektsvägen möter NT en av de hyresgäster som flyttade in när huset stod klart i september. Det är Elin Heinonen som hyr två rum och kök på 54 kvadratmeter för 8500 kronor i månaden, inklusive fiber.

– Jag blev glad när jag fick den här lägenheten men den är alldeles för dyr så nu ska jag flytta, säger Elin Heinonen. Jag ska bo centralt i Norrköping och får en hyra runt 5000 kronor i månaden så det blir ju en enorm skillnad.

Kötiderna för en hyreslägenhet i Norrköping har blivit längre och på det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder ser man hur antalet intresserade ökat med cirka 1000 personer per år.

– Nu kommer det ju ut mycket nyproduktion på bostadsmarknaden så vi räknar med att antalet nya intresserade ska bromsa in, säger Lars Löfgren, marknadschef Hyresbostäder. Det finns en flyttkedja som innebär att någon som flyttar in i en nyproducerad lägenhet lämnar ett annat boende ledigt men det går inte enkelt att förklara hela bostadsmarknaden på det sättet.

Hos Hyresbostäder finns cirka 31 000 intresseanmälningar men man kan inte säga att det är så många människor som står i kö. Det är aktivt cirka 9 000 personer som söker boende medan övriga i gruppen samlar på sig köpoäng för att så småningom få chans att hyra det boende man tycker är attraktivt.

Det är så kallade svaga grupper i samhället som har allra svårast att få en bostad. Många av dessa ärenden hamnar hos kommunens bostadssamordnare där man hjälper dem som inte kan lösa sin bostadssituation.

– De som inte har ekonomiskt starka muskler kommer inte åt de nyproducerade lägenheterna för de är alldeles för dyra, säger bostadssamordnare Kenneth Edström. Mina uppdrag ökar i antal tyvärr och det kan handla om människor som är eller riskerar att bli hemlösa om de inte får hjälp till ett boende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa