Läkarna langar via receptblocket

Läkare skriver ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare och indirekt till svarta marknaden. Läkarna gör inget olagligt, däremot oetiskt.

23 mars 2010 00:00

Att läkare skriver ut för mycket lugnande narkotikaklassade preparat är inte ovanligt.

 

Tablettmissbruket är ett växande problem i alla samhällsgrupper. Även om mycket av drogerna köps via internet står läkarna för sin del. Riktigt hur stor den delen är vet ingen. Statistiken över förskrivna narkotikaklassade läkemedel omfattar alla, de som får behandling under en kort tid, de som blivit beroende genom att de använt medicinerna under lång tid och de som är rena missbrukare.

 

Välkänt problem
Polisen kan inte ingripa, däremot Socialstyrelsen som i de svåraste fallen kan kräva att läkaren förlorar legitimationen. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd tar beslutet om indragen legitimation men vanligare är att förskrivningrätten begränsas. Läkaren får helt enkelt inte skriva ut narkotikaklassade läkemedel.

 

Problemet är välkänt. Patienterna skyddas av sekretessen som gör att de kan gå runt till flera olika läkare för att få tabletter utskrivna. Läkarna har sin förskrivningsrätt, saknar utbildning i följderna av tablettmissbruk och ingenstans finns någon fortlöpande kontroll över hur mycket en enskild läkare skriver ut, menar Gunnar Hermansson, tidigare narkotikapolis och numera redaktör för narkotikapolisernas egen tidning.

 

400 i stället för 1
- Det finns inget som hindrar att en enskild läkare skriver ut 400 tabletter i månaden till en och samma person, trots att ordinationen rimligen är en tablett per dag.

 

Ingen drogkategori har ökat lika mycket som just läkemedelsdroger. Eftersom de samtidigt är lagliga som mediciner är det svårt att se dem som ett lika svårt missbruksproblem som till exempel amfetamin, hävdar Gunnar Hermansson.

 

- Jag har massor med exempel där läkare till och med blivit av med sin legitimation för att de skrivit ut för frikostigt.

 

Stora förskrivningar leder i sin tur till svarta marknaden.

 

- Bensodiazepinerna kostar uppskattningsvis mellan 15 och 25 kronor styck. Subutex som används i heroinistvården, kostar kanske från 100 kronor tabletten i Stockholm och runt 500 kronor ute i landet. Det går snabbt att tjäna ihop lite pengar, säger Gunnar Hermansson.

 

- Handeln är inte så skitig som den var förr. Det är inga skummisar utan vanliga ungdomar som säljer.

 

Det finns även de som passerat 50 som säljer medicinerna som den narkotika de är. Narkotikaklassade läkemedel är lika lätta att få tag på som öl eller vin.

 

- Bara att ringa ett telefonnummer. Det känner missbrukarna till på samma sätt som man vet vilka läkare som skriver ut recept utan att kolla, säger Gunnar Hermansson.

 

Beställer via nätet
Men det är inte bara att sluta skriva ut lugnande läkemedel för den som blivit beroende, menar Gunnar Hermansson som precis som flera andra vill se snabbare hjälp till behandling. För när läkare ändå vägrar att fortsätta skriva ut narkotikaklassade läkemedel händer det att människor börjar självmedicinera.

 

- De beställer hem tabletter från internet för att klara sitt beroende. Det handlar om både män och kvinnor som lever till synes vanliga liv. Men som sjukvården gjort till missbrukare, tycker Gunnar Hermansson.

 

Polisen kan inte göra något mot den läkare som skriver ut, inte mer än att anmäla honom eller henne till tillsynsmyndigheten Socialstyrelsen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hanna Petersson