Kvinna förföljdes - tvingades byta bostad

När kvinnan bröt umgänget utsattes hon för flera brott. Nu döms den förföljande mannen.

Den dumpade mannen ska bland annat ha kissat vid kvinnans lägenhetsdörr.

Den dumpade mannen ska bland annat ha kissat vid kvinnans lägenhetsdörr.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-11-15 21:00

Under hösten 2018 kom en Norrköpingskvinna i kontakt med en 57-årig man. De umgicks som vänner och träffades bland annat i hennes lägenhet. Under senhösten tyckte hon dock att mannen var onykter för det mesta, så hon ville inte träffa honom något mer. 

Trots det fortsatte mannen att kontakta henne. Hon upplevde hans intensiva kontaktförsök som jobbiga och i somras blev hon sjukskriven i ett par veckor. Hon fick också lugnande medicin utskriven. 

Då mannen inte gav upp kände hon sig tvungen till att sova över hos bekanta för att få vara i fred. Nu har kvinnan tvingats att byta bostad. Hon har även fått sina personuppgifter sekretessmarkerade hos Skatteverket. 

Förföljandet ska bland annan bestått i att mannen vid två olika tillfällen klättrat upp på balkongen på kvinnans lägenhet och där bankat på hennes fönster. En annan gång urinerade mannen på våningsplanet utanför kvinnans dörr. 

Norrköpings tingsrätt dömer den 57-årige Norrköpingsbon för hemfridsbrott, ofredande och överträdelse av kontaktförbud.  

"Agerandet har varit hänsynslöst och ägnat att kränka kvinnan. Det har utgjort närmast en form av förföljelse", skriver rätten bland annat i sin dom. 

Mannen har erkänt gärningarna, han anser dock inte kissandet i trapphuset är att bedöma som ofredande. När kvinnan bröt kontakten kände han sig "ledsen och besviken". 

Påföljden blir dagsböter på 5 600 kronor (80 om 70), samt skadestånd på 6 500 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!