Krögaren får rätt mot kommunen och polisen

När tillståndet för uteserveringen drogs in ringde Linda Nilsson till Justitieombudsmannen (JO). Nu kritiseras både kommunen och polisen för hur de hanterat ärendet.

5 december 2018 17:36

– Man ska inte behöva påpeka för kommunens tjänstemän att de ska hålla sig till svensk lagstiftning. Det är inte mitt ansvarsområde, säger krogägaren Linda Nilsson efter att hon läst JO:s kritik.

Det var i slutet av maj 2017 som hon fick tillstånd för en utökad uteservering för sportbaren Titans på Olai Kyrkogata. Två veckor senare kom besked om att hon behövde bygga om den igen.

Och trots att Linda Nilsson fått rätt är hon fortfarande upprörd över hur kommunen skött ärendet.

– De tror att de kan använda vilka översittarfasoner och härskartekniker som helst, säger hon.

I beslutet kallar JO Tekniska nämnden för "otydliga och osakliga". De har även gett intryck av att de skulle ha behörighet att ändra tillståndet – trots att det är polisen som fattar sådana beslut.

– Den som har en rörelse och bor och verkar i en kommun ska inte behöva brottas mot sådant här, säger Linda Nilsson.

Olof Carlsson, verksamhetschef för drift på tekniska kontoret, säger att man kommer att ändra sina arbetssätt efter händelsen.

– Vi måste vara tydligare och försiktigare. Och se över våra formuleringar och hur vi uttrycker oss, säger han, och medger sedan att misstag har begåtts.

– Per definition har vi gjort fel i och med att JO riktar kritik mot oss. Det måste vi naturligtvis fundera över. Vi har inte medvetet försökt att krångla till livet för någon. Men det är alldeles uppenbart att vi har gjort på ett sätt som inte är önskvärt.

Det kommer nu att ställas nya krav på den som söker tillstånd för uteserveringar framöver.

– Den direkta effekten blir att man som sökande måste bli tydligare. Och vi kommer att behöva göra fler utredningar som kommer att ta mer tid.

Även polisen kritiseras av JO. Bland annat för att man i en mejlväxling gett en bild av att man skulle följa kommunens önskemål – och dra tillbaka Linda Nilssons tillstånd – utan att göra en egen, självständig, bedömning. Formuleringar som Sandra Peterson, tillförordnad rättschef på polisregion öst, beklagar.

– Vi har vridit och vänt på det här. Det har nu gått en tid och vi har haft anledning att se över våra rutiner och reflektera kring det som har hänt, säger hon.

Linda Nilsson är dock skeptisk till de utlovade förbättringarna.

– Jag vet inte. Det är svårt att säga. När något sådant här uppmärksammas brukar de bli lite extra försiktiga en stund. Sedan går de tillbaka till samma gamla igen. Jag har inte så stora förhoppningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren

Ämnen du kan följa