Körde i diket – handledaren stack

Mannen var ute och övningskörde med en vän från Facebook, men glömde kolla om kompisen hade körkort.

27 december 1915 16:09

En 27-årig man uppger att han köpte en motorcykel under våren 2015 och fick sitt körkortstillstånd i juni. Mannen säger att han skrev i en grupp på Facebook och frågade om någon kunde tänkas hjälpa honom med att övningsköra. En man svarade på 27-åringens förfrågan och de bestämde att de skulle åka ut för att övningsköra.

De åkte ut mot Kolmården och 27-åringen uppger att han var "bara glad att få komma ut och köra". När de hade kommit en bit körde dock 27-åringen av vägen och skadade både ben och arm. Facebookvännen försvann vid olyckstillfället och 27-åringen har inte fått tag på mannen. Han kan bara förnamnet på honom och har inte lyckats nå honom på Facebook heller.

Då polis och ambulans kom till olycksplatsen fanns alltså den körkortslöse 27-åringen samt hans motorcykel men ingen person som lagligen kunde vara handledare. 27-åringen uppger att hans kompisar tidigare sagt att det räcker med om man har haft motorcykelkörkort i fem år för att få vara handledare och att han har varit omedveten om att man som handledare måste gå en kurs. 27-åringen säger att han varken har läst på Transportstyrelsens hemsida eller läst vad som står på körkortstillståndet. Dock erkänner mannen att han inte heller frågade sin nyfunna facebookvän om han hade motorcykelkörkort överhuvudtaget.

Tingsrätten menar att man har en skyldighet att ta reda på vad som gäller när man har ett körkortstillstånd. De anser att 27-åringen varit likgiltig för om han fick övningsköra med den okända mannen eller inte vilket gör att de dömer honom till olovlig körning. 27-åringen ska betala 3 000 kronor i dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!