Kolmården dementerar: Inga planer på vargar

Kolmårdens djurpark förnekar att det finns planer på att ha vargar i framtiden.

18 mars 2019 09:31

På måndagsmorgonen gick Sveriges Radio Östergötland ut med nyheten att det kan vara aktuellt med vargar på Kolmårdens djurpark igen.

Men nu väljer djurparken att dementera de uppgifterna.

– Det finns inga planer på att ta tillbaka vargarna, säger Rickard Sjödén, Informationsansvarig vid Kolmårdens djurpark.

Hur kunde det bli så här?

– Det var vår zoologiska rådgivare, Mats Amundin, som i intervjun gjorde en personlig reflektion kring möjligheterna att hålla varg i framtiden. Det var mer en generell reflektion, inget som gäller planerna för just Kolmården, säger Sjödén.

När vi får tag i Mats Amundin på måndagsförmiddagen är han fåordig i ärendet.

– Jag hänvisar till Rickard Sjödén när det gäller Kolmårdens syn på vargar.

Men vad menade du egentligen?

– Jag känner att det har blivit misstolkat. Jag svarade på frågor i min roll som zoologisk rådgivare i Sverige. Jag hoppas att vargarna kan komma tillbaka, men Kolmårdens djurpark har inga planer på att återinföra vargarna, säger Mats Amundin.

Kolmården valde att avliva sina sista vargar i november 2018. Detta berodde främst på att de vargar som fanns kvar hade blivit gamla och börjat få problem med hälsan. En annan orsak var att själva anläggningen inte längre var anpassad till hur djurparken började jobba med vargar efter den tragiska dödsolyckan 2012.

Kolmårdens djurpark dömdes att betala en företagsbot på 3,5 miljoner kronor och den dåvarande djurparkschefen fick en villkorlig dom för vållande till annans död.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa