Klimatriksdagen blev reaktionen på FN-rapporten

Om man vill göra den globala uppvärmningen till en av valrörelsens stora frågor, hur gör man då? En grej skulle ju kunna vara att ordna en klimatriksdag.

26 maj 2014 07:46

Det gjorde Annika Elmqvist i Linköping, fast hon är noga med att framhålla att de är många som jobbar med det stora arrangemanget som hålls i Norrköping den 6 till 8 juni.

– Jag tog initiativet men sedan träffades vi fyra stycken på ett kafé och bestämde hur vi skulle jobba vidare, säger hon.

Det var mindre än ett år sedan. Under hösten bildade de föreningen Klimatriksdag 2014 som en reaktion på rapporten från FN:s klimatpanel i september. Sedan dess har mer än hundra föreningar och organisationer anmält sitt stöd på föreningens hemsida, som till exempel Hyresgästföreningen, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden.

"Mängder av folkrörelser och nätverk är aktiva på olika sätt", skriver föreningen på hemsidan. "Tänk om vi kunde samla ihop oss och verkligen sätta press på politikerna i valet 2014!"

Hittills har över 500 personer anmält sig till klimatriksdagen som huvudsakligen äger rum i Louis De Geer men också på Arbetets museum, Crescendo och andra platser i Norrköping. Många frivilliga har anmält sig för att jobba ideellt inför och under arrangemanget. En av dem är pressansvariga Hanna Leghammar i Stockholm.

– Det här växer hela tiden genom "word of mouth". Jag hoppade på tåget för två månader sedan. Jag har arbetat som pr-konsult och har länge velat jobba med klimatfrågan på något sätt. Det här gör jag helt ideellt.

Ett stort antal föredragshållare och artister kommer att medverka. Kända namn som artisterna Stefan Sundström, Regina Lund och miljöforskaren Johan Rockström syns i programmet, liksom den internationellt kände klimatforskaren James Hansen som medverkar på videolänk från USA.

– Johan Rockström hörde av sig själv och ville hålla ett av brandtalen på Tyska torget, framhåller Annika Elmqvist.

Men ni måste trots allt ha mycket utgifter. Hur finansierar ni klimatriksdagen?

– Vi har en föreningsavgift på 200 kronor. Sedan har vi fått en del gåvor, både från privatpersoner och från Naturskyddsföreningen, Tekniska verken och andra, säger Annika Elmqvist.

Namnet klimatriksdag anspelar på de folkriksdagar som hölls i Stockholm på 1890-talet för att driva fram införandet av allmän rösträtt. Och precis som då kommer ett stort antal motioner att behandlas. Klimatriksdagen i Norrköping har fått in över 200 motioner som ska beredas. Mötet kommer genom röstning ta fram sex av dem och på söndagen överlämna dem till representanter för den vanliga riksdagens partier. Motionerna finns att läsa på klimatriksdagens hemsida.

När klimatriksdagen är över är har den arrangerande föreningen gjort sitt och ska då avveckla sig själv. Någon framtida riksdag är inte planerad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!