"Klimathotet måste högre upp på dagordningen"

– Jag är glad över gräsrötternas engagemang. Tyvärr finns ett svagt ledarskap inom politiken, säger professor Johan Rockström, ett av dragplåstren under Klimatriksdagen i Norrköping.

5 juni 2014 09:41

Johan Rockström har under flera år utnämnts till miljömäktigast i Sverige av tidningen Miljöaktuellt. Han anses också vara en av Sveriges främsta klimat- och miljöforskare. Till vardags är han chef för Stockholm Resilience Centre och bedriver också sin forskning där. Stockholm Resilience Centre är ett internationellt tvärvetenskapligt center för forskning kring social-ekologiska system, det vill säga system där människa och natur studeras som en integrerad helhet.

– Klimatriksdagen är ett jättespännande initiativ. Det visar att gräsrötterna är engagerade i klimatfrågan och att man vill att något ska hända. Kanske en uppmaning att politiken ska präglas av ett starkt ledarskap. Det är det som behövs för att klimatfrågan ska komma högre upp på dagordningen, säger han.

Ändå är Johan Rockström lite positiv över några färska trender satta av makthavare. Han nämner Barack Obamas senaste ambition med kraftiga begränsningar för utsläpp från kolkraftverk runt om i USA. Han nämner kinesiska makthavares ambitioner att minska utsläppen av växthusgaser.

– Det händer saker och frågan har klättrat på listan. Men det behöver göras mer. Det är fortfarande för lågt prioriterat. Politiken behöver sätta sig ned och komma överens om hur man kan fasa ut kol, olja och naturgas mot förnybart. Och det är bråttom, säger Johan Rockström.

Johan Rockström anser att det finns ett glapp mellan politiken och väljarna när det gäller klimatfrågan. Han hänvisar till en Sifo-undersökning som visar att 70 procent av svenskarna vill ha kraftfullare politiska initiativ för att bekämpa klimathotet.

Johan Rockström har tidigare kritiserat regeringens klimatpolitik och kallat den "pinsam" i jämförelse med EU:s klimatmål. Han uttrycker sig inte så när NT talar med honom. Men kritiken finns där.

– Det är ett svagt politisk ledarskap i Sverige när det gäller dessa frågor. Man måste sätta mål och överföra dessa till hur de kan gynna svensk ekonomi. Politiken agerar inte och samtidigt tar gräsrötterna tag i frågan. Det finns en stor skillnad på hur stort allvar man tar det här. Det borde politiken fundera över, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!