"Jobbigare att göra ingenting"

- Vi håller faktiskt på att förstöra framtiden för framtida generationer, säger Annika Elmqvist som kom på idén med en klimatriksdag i Norrköping.

27 maj 2014 14:58

En del har kanske hört talas om hennes antikapitalistiska barnbok från 1970, "Sprätten satt på toaletten". Hon har återanvänt Sprätten i ett par senare böcker men är tveksam till att göra en barnbok om klimatfrågan.

– Hur ska man kunna berätta för barn vad vi gör med vår planet? Vi håller fraktiskt på att förstöra framtiden för framtida generationer. Det är svårt nog för vuxna att ta in.

I dag är hon pensionär efter ett arbetsliv som kulturell frilansare, och menar att hon har gott om tid till sådant som att ordna en klimatriksdag.

– Jag hade tänkt sluta med sånt här, att rädda världen. Men jag kan visst inte. Det är jobbigare att ta till sig vad som händer om man inte gör någonting, säger Annika Elmqvist som nu fungerar som klimatriksdagens spindel i nätet.

Hon är själv förvånad över vilken respons idén har fått, och hur snabbt det har gått.

– Det är trolleri. Vi fattar inte själva att vi har fått ihop programmet. Det är jättemycket jobb men många av oss har erfarenhet från liknande arrangemang. Jag har till exempel ordnat stora amatörteaterspel tidigare.

Hon påpekar att klimatskeptikerna inte har på den här sammankomsten att göra, "de får ordna sin egen riksdag". Detta är för dem som vill att klimatet ska bli en stor valfråga i den kommande valrörelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!