"Jag såg på långt håll att något hade hänt"

Under fredagsnatten drabbades S:t Johannes kyrkogård och kyrka i Norrköping av vandalisering. På söndagen vittnar trasiga gravlyktor och fönster om helgens skadegörelse.

25 november 2018 14:10

Ett 20-tal gravlyktor vältes eller slogs sönder och ett kyrkfönster krossades under fredagsnatten. Skadegörelsen polisanmäldes tidigt på lördagsmorgonen och polisen har hört en man som är misstänkt.

På söndagsförmiddagen kom prästen Ola Berggren till S:t Johannes kyrka och fick då höra talas om vad som hänt. Han gick direkt ut på kyrkogården för att få en bild av skadegörelsen.

– Jag hade två jordbegravningar här för några dagar sedan så jag ville först och främst se att allting var fint runt de platserna, säger Ola Berggren. Den här typen av skadegörelse är så fullständigt meningslös.

– Kyrkogården är en viktig plats för många människor och därför drabbar det här särskilt hårt.

De platser Ola Berggren tittade till var inte drabbade men på den del av kyrkogården som ligger mot Söderleden ligger fortfarande trasiga lyktor som påminner om fredagsnattens vandalisering.

På söndagsförmiddagen promenerade människor över kyrkogården i solskenet och en av dem som möttes av skadegörelse var Birgit Eriksson vars föräldrar har gravplats på S:t Johannes kyrkogård.

– Vi går ofta rakt igenom här och jag såg på långt håll att något att hade hänt vid mina föräldrars grav, säger Birgit Eriksson. Lyktans lock låg slängt en bit iväg och lyktan var trasig.

– Det här är helt fruktansvärt och man förstår inte hur det kan hända att någon gör så här.

Flera mindre kyrkfönster på kyrkans norra sida drabbades också av vandaliseringen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson