Isabella Löwengrip satsar med Norrköpingsföretagare

Det här är historien om tjejen, som skapade sin egen värld och byggde sitt imperium. Isabella Löwengrip, 27, utmanar ständigt och slutar aldrig springa mot nya mål. "Jag älskar mitt liv", säger hon.

20 maj 2018 20:00

Isabella Löwengrip börjar med en nätverksfrukost, äter lunch med prinsessan Sofia och paret Gunhild och Petter Stordalen, håller föredrag inför drygt 1000 personer på Friends Arena, tränar en timme, planerar nya tankar runt företagets skönhetsprodukter och bloggar.

Det är hennes dag före vårt möte och intervju vid Näringslivsmässan i Norrköping.

Hon tar, bokstavligen, andan ur dig med sin passion, sitt driv, sin vilja och sin historia.

Den är unik.

Som Isabella Löwengrip.

Som tolvåring skapade Isabella Löwengrip en plan för sin framtid.

Har den, hittills, blivit så som du tänkt dig?

– Jag är inte statsminister. Det var min plan. Jag var involverad i politiken tills jag var 18–19 år, men inte längre. Jag har sån energi i kroppen och kan bara sitta still i 40–45 minuter innan jag måste röra på mig. Det skulle inte fungera riktigt i riksdagen. Det är lättare på kontoret.

Isabella Löwengrip var engagerad i Moderaterna i unga år och tyckte, redan då, mycket, men hittade aldrig ett forum för sina tankar och idéer. Hennes insändare – om de ens blev publicerade – hade alldeles för få läsare.

– När jag var 13 år försökte jag få mina kompisar på högstadiet intresserade av EMU-valet. Jag tyckte kunskapen runt euron var för dålig.

Vi får inte se dig kandidera till riksdagen i valet framåt hösten.

– Jag blev faktiskt nominerad förra året, men nej... Mitt team tror inte vi kan hitta tid och utrymme för det, säger hon och skrattar.

Som 14-åring startade hon bloggen Blondinbella 2005, där hon skapade en karaktär i en värld långt utanför hennes egen vardag. Det var ett lyxigt liv på klubbarna runt Stureplan med glitter och glamour.

Namnet?

– Jag ville ha Godisbella, men det var upptaget.

Få, om ens någon, visste vem hon var, men med tiden växte bloggen och visade på något sätt vägen för resten i den social världen i Sverige.

Tidningen Dagens Media utsåg den tidigt som en av de absolut största och värderades till en miljon kronor.

Det var starten på ett blomstrande företagsimperium.

Bloggen är i dag en av Nordens absolut största med 1,5 miljoner följare och översätts till fyra andra språk (engelska, franska, tyska och arabiska).

Hon driver fyra bolag, har knappt 60 anställda och omsätter närmare 100 miljoner kronor.

Det är en imponerande resa, som inte alltid varit så framgångsrik.

– Nej. Verkligen inte. Åtta av de tolv bolagen jag startat under elva år har gått sjukt dåligt. Det har verkligen inte varit en spikrak karriär hela tiden. Man skulle kanske inte starta det det där sjunde företaget, men jag brinner som entreprenör och har lärt mig mycket längs vägen.

– Jag har faktiskt precis startat ett nytt företag med en kille från Norrköping. Jag har följt hans resa under en längre tid.

Berätta.

– Jag vet inte hur mycket jag kan säga, men jag fick en idé en dag och funderade över "vem är bra på på det här" och så bjöd jag Jocke på lunch och presenterade min idé.

Jocke?

– Joachim Lindström på iDeal of Sweden. Han nappade direkt så vi startade företaget samma dag. Vi är lite lika. Det blir en nyhet om några veckor. Jag avslöjar inte mer nu.

I början av mars blev Isabella Löwengrip utsedd till näringslivets mäktigaste kvinna 2018.

– Tänk er själva, säger hon med ett leende och tittar ut över publiken i Stadium Arena i Norrköping.

– Jag startade min blogg och drygt tio år senare står jag på en scen och får det här priset. Det var verkligen inget jag förväntade mig, när jag en gång började. Det är otroligt, säger Isabella innan hon blir en smula allvarlig.

– Det här priset var inte bara till mig. Det var till alla tjejer, som är influenser där ute och startar sina bolag. Det är möjligt. En karriär kan starta med en blogg.

Hon flyttade hemifrån, när hon var 14 år och hoppade av skolan på gymnasiet, men gav aldrig upp tron på sig själv och vad hon kunde.

– Jag var ganska lillgammal och hade ett egenvärde, där jag inte skulle sätta mig själv i dåliga situationer. Jag blev vuxen tidigt och tog hand om mina småsyskon, säger hon.

Som 15-åring tog du studiebidraget och bjöd journalister eller politiker på lunch?

– Jag kände ju ingen och behövde skapa mig både kunskap och nätverk. Jag var 15 år och lite vilsen. Jag hade kanske råd med två luncher i månaden. Vissa kom dit, satte sig ned och gav mig tid och tips. Det är sånt man aldrig glömmer. Det betyder så mycket.

Hon har sin egen tydliga drivkraft, som hon hittade och landade i med tiden.

– Det är en enorm stor skillnad att springa mot något istället ifrån något. Det är så mycket mer givande och lyckligare. Du ska inte prestera för andra utan för dig själv. Jag behöver inte visa mina mobbare eller mina föräldrar vad jag kan.

Det har kostat på.

– Jag var utbränd, när jag var 18. Jag fick magsår, när jag var 21. Läkarna skrek åt mig. Jag sköter mig bättre idag. Mitt team brukar också vara på mig. Aviciis död påverkade mig och hela bolaget om att faktiskt stanna upp i bland.

Din blogg tar oss med överallt i jobb, på resor och privatliv. Vet vi precis allt om dig?

– Nej.

– Jag gillar att visa upp min vardag, men ni vet inte allt om mig. Att vara offentlig är ett jobb i sig, men jag är ganska luttrad. Det är en process.

Du lever ensam med dina två barn, men har hjälp med markservicen hemma.

– När jag gick i separationstankar pratade jag med många affärskvinnor i 50– och 60–årsåldern för att få råd om hur jag skulle få ihop livet med barn och karriär. De sa "ta hjälp med matlagning och städning och allt annat där hemma". Jag har hjälp av två tjejer, som hjälper mig idag. Tack vare de får mer tid med barnen och slipper tänka på att handla, städa och tvätta hemma, när jag hämtat på dagis. Det handlar om det. Jag kan förstå om det är kontroversiellt, men det är så jag vill ha det.

Tar du åt dig av elaka kommentarer?

– Jag kan ta de, men är du i en ny roll är det inte lika enkelt.

Som?

– Vi skulle åka hem från BB med vårt första barn. Det var november. Det var kallt och snö. Vi tog en bild före en kort promenad på kanske 50 meter, där vår son saknade en mössa. Jag hade glömt det. 80 procent av de drygt 3000 kommentarerna gick ut på att jag inte skulle fixa att vara mamma. Jag grät verkligen. Det var riktigt tufft, minns Isabella.

Framgången har dock ett helt annat pris.

Ett högst allvarligt.

– Jag har ibland extrema problem med stalkers. Det kräver vissa säkerhetsåtgärder och kan vara oerhört påfrestande mentalt – särskilt med två barn hemma. Jag älskar mitt liv, driva bolag och få de att växa, resa och träffa människor. Det finns en baksida, men vi pratar inte så mycket om det.

Är det värt det?

– Ja. Vi har ett tryggt och bra system runt oss hela tiden. Det kan låta galet, men det blir en vardag av det också.

I oktober reser Isabella Löwengrip till Saudiarabien, där hon ska föreläsa för 44 000 (!) kvinnor.

– Det är ett nätverk för kvinnor, som vill eller ska starta sina egna bolag. Vi är väldigt jämställda i Sverige, men det är inte så överallt. Jag får en chans att visa och inspirera kvinnor. Det är min absolut största passion.

Mäktigast 2018

Namn: Isabella Desirée Löwengrip.

Född: Den 21 oktober 1990 i Järfälla.

Bor: Lidingö, Stockholm.

Familj: Barnen Sally och Gillis.

Yrke: Entreprenör, författare, föreläsare och bloggare.

Om: Hon startade, som 14-åring, bloggen Blodinbella och blev snabbt en av Sveriges första stora sociala påverkare. I dag är bloggen en av de största i Norden med över 1,5 miljoner följare över hela världen. I dag driver hon fyra bolag, har knappt 60 anställda och omsätter runt 100 miljoner kronor.

Om 10 år: Målet är en miljard om tre år, men om tio år? En ny Richard Branson (brittisk entreprenör och äventyrare) kanske... Jag siktar på mot toppen och älskar högt uppsatta mål. Jag vill vara ansiktet för svensk jämställdhet i världen.

Aktuell: Näringslivets mäktigaste kvinna 2018.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa