Det tog sju månader av om- och nybyggnad, med en ständig blandning av varulådor och byggställningar, och drygt 30 investerade miljoner kronor, men nu är det klart. En historisk ande och ett ansikte svävar över och tittar ut över butiksgolvet i Smedbys nygamla ICA-butik, som under onsdagen slår upp portarna.

– Det är farfar Ragnar, som tillsammans med farmor Svea öppnade sin första butik, Johnsons Specerier, på Nygatan 8 i Norrköping den 20 mars 1939. Det var då det här livet började, säger Rickard och ler.

På dagen, 80 år från familjeföretagets allra första butik, tar ni nästa steg.
Artikelbild

– Det har varit lite kaos och en kamp in på mållinjen, men vi lyckades nå hit. Det krävdes lite nattarbete. Datumet var heligt. Vi ville knyta ihop historien. Farfar är väl värd sin plats där, säger Rickard och blickar upp mot bilden av farfadern och orden Ragnars Deli.

Delin är tillbaka i matbutiken, som öppnade för första gången 1982 och har byggts om i etapper genom åren.

– Det är kanske inte så ekonomiskt smart med en deli, men i vår vision om en bra matbutik finns en deli. Det finns ett önskemål om det också. Vi var dock en bit in i projektet innan vi verkligen bestämde oss. Vi målade upp värsta tänkbara scenario och frågade oss själva om vi skulle lösa det då, säger Rickard.

...svaret blev ja.
Artikelbild

| Handlarparet Ann Nilsson och Rickard Johnson är äntligen hemma i sin nya butik. Rickards farfar Ragnars porträtt ger en vink om familjeföretagets 80-åriga historia och tradition.

– Det känns rätt. Jag hade inte kunnat se det här utan Ragnars Deli, säger Ann.

Rickard Johnson och Ann Nilsson har växt upp i ICA-familjen och tog över butiken i Smedby 2003, när Rickards pappa Sven-Olov slutade och lät sonen och svärdottern ta över. Det var dock inte alldeles givet att de skulle få ta över familjeföretaget. ICA var inte övertygade om det.

Artikelbild

| Sju månader av om- och nybyggnad och drygt 30 investerade miljoner kronor har gjort drömmen verklighet för Ann Nilsson och Rickard Johnson.

– Nej. Vi fick gå den hårda skolan och fick bevisa att vi verkligen skulle klara det. Det var en drivkraft, berättar Rickard.

Tankarna på en utbyggnad har funnits länge och tog fart på allvar när man köpte fastigheten och lite mer mark runtom för drygt fyra år sedan. De möter framtidens krav och handel med en investering på drygt 30 miljoner kronor.

Artikelbild

| En bild från Johnsons Speceriers 10-årsjubileum 1949. Butiken låg på Nygatan och öppnades av Ragnar och Svea Johnson.

– Vi har inte gjort det alldeles lätt för oss. ICA har färdiga mallar för kylar, diskar och belysningar, men det är inte riktigt vår grej. Vi ville sätta vår egen prägel på butiken, menar Ann.

Har ni tvivlat någon gång?
Artikelbild

| Ragnar Johnson fick ha sin butik i en barack i väntan på nybygget vid Hageby Centrum, som invigdes 1966.

– Ja... Vi har också blivit ifrågasatta. Det handlar om svindlande summor, men vi har tillsammans knådat fram det här och känner oss trygga med våra kalkyler. Det är inte så vanligt att en handlare gör så stora investeringar själv, säger Rickard.

Ni räds inte konkurrensen på en redan tuff marknad av andra butiker och nätet?
Artikelbild

| Rickard Johnson och Ann Nilsson tillsammans med sönerna Victor, Alexander, Philip och Oscar under Ragnars vakande öga.

– Att inte göra något var inget alternativ. Att göra en lättare variant på befintlig yta var inte heller aktuellt. Skulle vi ta nästa kliv var det här nödvändigt, menar Ann.

Det blev många och långa samtal runt köksbordet?
Artikelbild

– Det har varit det. Butiken hade inte blivit så här bra om vi inte gjort det tillsammans. Vi tycker mycket och olika, men också rätt. Vi har fått ändra oss en och annan gång de senaste månaderna, säger Ann.

Butiksytan, som växer med knappt 500 kvadratmeter till 1244 kvadratmeter, har haft öppet hela tiden.

Artikelbild

| Golvet är på väg att läggas över den nya ytan vid kassen och entrén.

– Det har varit ett lätt kaos ibland, där varorna kan ha bytt plats över en natt och lageringången ändrat sig också. Vi har onekligen pressat personalen, men de har ställt upp suveränt i sju månader av byggdamm och alla möjliga frågor, säger Rickard.

Ett tag flyttade man till och med ut halva butiken i ett tält.

Artikelbild

– Vi fick bara nyligen tillbaka varmvattnet samt elen till våra toaletter och kontor i huset. Det har varit en utmaning för alla.

Parets fyra söner, Victor, 19, Alexander, 17, Philip, 15 och Oscar, 10 har också varit med på resan, men om sönerna blir fjärde generationen i handlarfamiljens spår är inte alldeles klart.

Artikelbild

– Vi vet inte det. Vi får se, säger handlarparet i sin nya butik.