Internationell träff om tågtrafiken hölls här

Järnvägsforskare från hela världen möttes i veckan på konferensen RailNorrköping 2019. Ett populärt ämne var bland annat tågens punktlighet, hur gör man egentligen för att få fler tåg att komma i tid?

20 juni 2019 05:00

Den internationella järnvägskonferensen arrangeras vartannat år på utvalda platser världen över och i år var det Linköpings universitet tur att vara värd. Ämnen som diskuterats på årets upplaga har bland annat varit infrastruktur, fordonsresurser och tågens punktlighet.

– De flesta länder i Europa har problem med punktlighet, förutsättningarna är olika men tekniken fungerar liknande, säger Emma Solinen, kapacitetsanalytiker på Trafikverket och forskare på Linköpings Universitet.

Japan brukar nämnas som en förebild inom järnvägsbranschen och Norio Tomii, forskare på Nihon University i Japan, säger att nyckeln till ett lyckat system baseras på ansvarskänsla.

– Förseningar beror ofta på små detaljer som gått fel, därför är det viktigt att alla led i kedjan fungerar. Alla måste anstränga sig, även resenärerna, säger han och förklarar att i Japan ställer passagerarna exempelvis upp sig i led på perrongen för att underlätta på och avstigning.

I Japan lägger man även mycket resurser på förebyggande arbete vilket gör att problem kan upptäckas innan de riskerar att påverka trafiken. Emma Solinen säger att Sverige har mycket att lära här.

– I Sverige väntar vi ofta till något går sönder och i längden blir det dyrare eftersom processen tar mer tid, säger hon.

Norio Tomiis främsta tips för att förbättra den svenska järnvägen är att göra tågsystemet mindre komplicerat.

– Försök hålla det så enkelt som möjligt, på det sättet kan inte lika mycket gå fel, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linn Koch-Emmery

Ämnen du kan följa