Norrköping

I entrén möter vi män i långa ljusa särkar och turbaner, eller små mössor. De verkar ägna sig åt morgonbestyr. Någon borstar tänderna medan andra umgås eller läser koranen. Inne i ishallen har bönemattor rullats ut och ganska många ligger i sovsäckar på golvet.

När jag presenterar mig och räcker fram handen, skakar den man i turban som sitter vid ett bord och tar emot deltagarna, på huvudet. Han vill inte hälsa på en kvinna, men är hjälpsam och ringer efter en person som kan berätta om det stora evenemanget.

Artikelbild

| Akmal Hyder, som är en del av dawa-rörelsen, tycker inte att det är konstigt att inga kvinnor är inbjudna.

Efter en stund kommer AkmalHyder, som inte heller vill ta mig men fotografen Håkan Sjöström i hand. Han är ursprungligen från Bangladesh, men kom till Sverige 1978 och är numera professor i företagsekonomi.

– Vi är muslimer från hela Skandinavien som ska träffas, be böner, diskutera islam och äta tillsammans. Vi är en del av dawa-rörelsen. Vi brukar träffas en gång varje eller vartannat år, säger han.

Under helgen kommer deltagarna, som kommer från närmare etthundra länder, att diskutera Guds budskap och hur man ska vara som en god muslim. En av de större aktiviteterna är fredagsbönen.

– Den här samlingen gör att vår tro förstärks. Vi som är här har vanliga jobb och familjer. Men det finns också andra delar av livet, där man behöver stöd. Själen behöver också mat, säger AkmalHyder, och en yngre man kommer och bjuder på sött te.

Artikelbild

| Till helgen kommer cirka 1000 muslimska män till Himmelstalundshallen. men inga kvinnor är välkomna.

För AkmalHyder innebär den stora samlingen att han blir påmind om att profeterna historiskt sett alltid rörde på sig och sökte upp folk.

– Om man tittar på kristendomen och buddhismen sitter prästerna på sin kammare och väntar på att människorna ska komma till dem. Vi tror mer på mission genom oss själva.

Men varför är inga kvinnor välkomna?

– Islam skiljer mellan kvinnor och män. Vi blandar inte. Kvinnor och män har andra relationer, därför skiljer vi på dem.

Men vill inte din hustru följa med?

– Inte hit, vi har inget arrangemang för kvinnor. Men ibland åker vi bort tillsammans och då övernattar män med män i moskén och kvinnorna övernattar hemma hos kvinnor.

Varför ville du inte ta mig i hand när vi hälsade?

– En man får inte komma i kontakt med en annan kvinna.

Tycker du att vi i Sverige överdriver jämställdheten mellan män och kvinnor?

– Ja, det är en kultur som byggts upp under många år. Det har blivit som en religion för er.

011-200158