IFK polisanmäls för planstormningen

Polisen anmäler IFK Norrköping för planstormningen efter Djurgårdsmatchen.

Planstormningen i samband med Djurgårdens guldfirande har nu resulterat i att polisen polisanmäler IFK Norrköpings säkerhetschef.

Planstormningen i samband med Djurgårdens guldfirande har nu resulterat i att polisen polisanmäler IFK Norrköpings säkerhetschef.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-11-18 14:17

Det rättsliga efterspelet till IFK Norrköpings match mot Djurgården på Östgötaporten den 2 november fortsätter. Redan i samband med matchen omhändertogs ett 30-tal personer för störande av den allmänna ordningen. Efter matchen har det kommit in fler polisanmälningar gällande bengaler och själva planstormningen. 

Nu står det klart att IFK Norrköping blir polisanmäld – av polisen. Något som SVT Sport var först att rapportera om.

– Det är vår tjänsteplikt att anmäla om vi ser att det begås brott som kan leda till åtal. Vi såg att flera brott begicks i samband med matchen i form av bengaler och planstormning, säger Michael Lindquist, vid polisen i Norrköping.

– Anordnaren har ett ansvar. Vi får se vad utredningen landar i, säger Michael Lindquist vidare.

Det är ännu oklart kring vilken person inom IFK Norrköpings organisation som blivit polisanmäld. Mårten Jacobsson är evenemangsansvarig.

– Jag har inte sett någon polisanmälan och kan därför inte uttala mig, säger Mårten Jacobsson.

 Johan Schollin är säkerhets- och evenemangschef inom klubben.

– Jag har själv jobbat inom polisen, så jag vet ju att planstormningen är olaglig. Men samtidigt är jag förvånad över den här polisanmälan. Jag tycker vi haft en bra dialog med polisen före och under matchens gång. Jag vet inte om man bara gör det här för sakens skull eller vad som ligger bakom, säger Johan Schollin.

Kunde ni gjort något annorlunda?

– Den stora utmaningen den här gången var ju att Djurgårdssupportrar kom från alla håll på läktaren. Hade de bara suttit på bortasektionen så hade det varit lättare för oss att försöka stoppa inrusningen. Vi kanske måste titta på om vi i framtiden måste styra biljettförsäljningen så att vi undviker liknande situationer i framtiden.

På fredag kommer polisen och IFK Norrköping ha ett så kallat eftermöte där de går igenom arrangemanget.

– Då får vi förhoppningsvis veta lite mer från polisens sida kring den här anmälan, säger Johan Schollin om det planerade mötet.

– Det här är ett möte vi har efter den här typen av matcher, det är inget unikt, säger Michael Lindquist vid polisen.

Det är andra gången en allsvensk fotbollsklubb blir polisanmäld av polisen. Förra hösten sprang segerrusiga AIK-supportrar in på Guldfågeln Arena i Kalmar när SM-guldet var klart för gästerna. 

Kalmar FF:s säkerhetschef blev efter händelsen polisanmäld för brott mot ordningslagen och åtal väntas väckas i december.

Efter slutsignalen sprang tusentals segerrusiga Djurgårdssupportrar in på planen.
Efter slutsignalen sprang tusentals segerrusiga Djurgårdssupportrar in på planen.
Karta: Östgötaporten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!