– Vi ser den allsvenska premiären som en högriskmatch och särskild händelse. I och med att vi gör det har vi en ansenlig styrka och resurs igång. Detta för att kunna ingripa och lagföra personer om det behövs, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman vid polisen i Helsingborg.

Vädret är fint i Helsingborg och matchen på Olympia startar 17.30. Antalet åskådare förväntas bli över 12 000 personer. Förväntningarna är stora från båda lagens supportrar, inte minst hemmalagets när Helsingborgs IF nu är tillbaka i allsvenskan.

– Polisen hoppas på fotbollsfest och vill med vårt arbete stärka den positiva supporterkulturen och underlätta för alla som vill uppleva evenemanget. Polisens ansvar och målsättning är ett tryggt och säkert evenemang före, under och efter matchen. Vi jobbar intensivt med kommunikation och samverkan för att arrangemanget ska bli just den fotbollsfest som alla önskar, berättar Ewa-Gun Westford.

Hon berättar att problemen med stök och bråk numera finns mer inne på arenan och läktarna än på stan.

– Vi har en ständig dialog med klubben och det är svårt att hitta nolltolerans mot pyroteknik. Det är tyvärr det som gör att barnfamiljer och andra blir rädda att gå på fotboll. Det finns risk att skada sig och dessutom kan man må dåligt av röken.

Hur kommer pyrotekniken in på arenan?

– Säkerheten inne på arenan är av största vikt. I vissa fall vet vi att personer har hjälpt till att se till att pyrotekniken finns på plats på läktarna innan matchen börjar. Det är inte acceptabelt att störa säkerheten och utsätta andra för rädsla genom att använda sig av pyroteknik. Vi är aktiva i att ansöka om tillträdesförbud för de individer som inte respekterar sina medmänniskor, säger Ewa-Gun Westford och fortsätter:

– Vi har de kontroller som vi kan och får ha innan insläppet. Det största mysteriumet är att folk väljer att stötta detta med bengaler och smällare.

Olympia i Helsingborg har numera en mycket omfattande kameraövervakning, vilket betydligt underlättar eventuella utredningsarbeten om det skulle bli aktuellt.

– Personer som bryter mot lagen kommer att lagföras och ordningsstörningar att beivras, slår Ewa-Gun Westford fast.

IFK Norrköping räknar med 600-700 supportrar på bortasektionen.