Hem & Hyra har gått igenom hur många tvister som de kommunala hyresvärdarna i Östergötland har tagit till domstol med en stämning. Hyresbostäder i Norrköping är det bolag som stämmer överlägset flest gånger. Enligt tidningens genomgång har 55 ärenden gått till domstol under perioden 1 januari 2017 till 18 oktober 2018. 44 av dessa står Hyresbostäder för. Sammanlagt har man krävt tillbaka 3,2 miljoner kronor.

– Jag förstår att det sticker ut. Det har varit en period med ovanligt många ärenden. Men det beror inte på att vi blivit hårdare. Som vi ser det är att det just under denna period har varit ovanligt många. Under ett annat år kan det ligga på mellan 10 och 15 stämningar, säger Lars Löfgren, marknadsansvarig hos Hyresbostäder.

Även när det gäller beloppen på stämningarna sticker Hyresbostäder ut. En stämning har varit på över en miljon kronor. Två på över 300 000 kronor. Enligt Hem & Hyra handlade miljonbeloppet om en "återställning av lägenhet efter sanering och rivning av samtliga ytskikt". Gemensamt för de stora beloppen är att det handlar om stora insatser, enligt Lars Löfgren.

– Det här är det enda sättet för oss att få tillbaka pengarna som det kostat att återställa lägenheten. I något fall har lägenheten slagits sönder helt och hållet, säger han.

Andra kommunala hyresvärdar verkar kunna komma överens ändå. Stångåstaden har exempelvis bara drivit ett ärende till domstol. Lars Löfgren har ingen förklaring till hur det kan bli så.

– Jag tror inte att vi gör olika bedömningar. Vi försöker också alltid komma till en förlikning. Men det handlar också om rättviseskäl. Kan inte vi få igen pengar det kostat för oss att återställa lägenheten får andra hyresgäster betala. Det är inte rättvist, säger han.

Så du har ingen förklaring till att ni sticker ut så mycket?

– Nej. Men vi har många lägenheter och de boende består av ett snitt av Sveriges befolkning. Det uppstår problem ibland och vi kan inte komma överens. Hyresgästen ska ha försäkrat sin lägenhet och stå för riskerna och kostnaderna för den. Att vi driver ärenden till tingsrätten gör ändå att vi har en viss chans att få tillbaka pengar som det kostat oss, säger Lars Löfgren.

Det här kan bli tufft för den som åker på att betala stora belopp. Vad säger du om det?

– Vi jobbar väldigt aktivt med att hyresgästen ska kunna bo kvar. Det är viktigt för oss. Men det är också viktigt att få tillbaka för de utgifter vi har haft, säger han.