Hotade poliser med "nytt Malexander"

Mannen hotade att döda poliserna i "ett nytt Malexander". Nu döms han till tio års fängelse för mordförsök – och en rad andra brott.

11 december 2018 17:35

Det var den 14 september i år som något brast för den 35-åriga mannen. Efter att ha druckit i flera dagar stack han sin sambo med kniv, samtidigt som han upprepade att han skulle "döda oss alla". Förutom paret befann sig deras lilla barn i lägenheten.

35-åringen ringde sedan 112. Under samtalet uppgav han att sambon hade ramlat och slagit sig. På platsen förstod dock ambulanspersonalen att något var fel.

Omgående drogs en omfattande insats i gång. Polisens patruller informerades om att det fanns ett barn i bostaden – som möjligtvis hölls som gisslan av 35-åringen.

De bad mannen att öppna, men han vägrade. I stället drog han fram en kniv och höll den framför sig. Inifrån bostaden skrek han att det skulle bli "ett nytt Malexander" och att den första polis som kom in skulle bli huggen. Han berättade sedan att han ville skjutas.

Mannen pendlade mellan att uppträdda lugnt och relativt rationellttill att bli aggressiv och utåtagerande. Snart började han banka på den stängda dörren. Polismännen höll emot för att den inte skulle ge vika. När mannen till slut lugnat ner sig visade det sig att han hade huggit med kniv genom den.

Sedan blev det tyst. Det enda som hördes var barnets gråt. Man bestämde sig då för att bryta sig in.

I lägenheten syntes 35-åringen inte till och barnet kunde tas med ut.

Efter det fortsatte huggen genom dörren, innan mannen till slut gav upp och överlämnade sig. Under transporten till stationen stirrade han en av poliserna i ögonen och frågade om hon ville dö.

Norrköpings tingsrätt fastslår att han har gjort sig skyldig "mycket allvarlig brottslighet". Efter händelsen har en så kallad paragraf 7-undersökning genomförts. Den visade att det inte "finns anledning att befara en allvarlig psykisk störning eller sjukdom".

35-åringen döms nu för bland annat två fall av försök till mord, två fall av misshandel av sin sambo, fyra fall av försök till grov misshandel och nio fall av grovt hot mot tjänsteman. Straffet blir tio års fängelse.

Mannen ska dessutom betala över 36 000 kronor i skadestånd till sin sambo, 112 000 kronor vardera till två av poliserna han försökt knivhugga samt totalt 160 000 kronor till sju andra polismän.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Nygren

Ämnen du kan följa