Hon var glädjeämnet för Liberalerna

Liberalerna backar lite i Norrköpings kommunfullmäktige. "Roligast i kväll är att vi fått en riksdagsledamot", säger Reidar Svedahl och syftar på Juno Blom, som troligtvis tar plats i riksdagen.

10 september 2018 02:09

Förra valet (2014) fick Liberalerna 6,6 procent av rösterna och sex mandat i Kommunfullmäktige. När alla 72 valdistrikt i Norrköping var sluträknade natten mot måndag stod det klart att partiet landat på 5,6 procent.

– Vi tappar en procentenhet. Det är svårt att säga vad det gör i mandat, eventuellt kan vi tappa ett mandat, men det är inte säkert, säger Mats Pettersson, politisk sekreterare i Liberalerna.

– I morgon har vi möte för att göra en första utvärdering av valresultatet, fortsätter Pettersson.

Tidigare på kvällen hade kommunalrådet Reidar Svedahl resonerat kring mandatfördelningen för partiet.

– Två saker kan göra att vi tappar mandat, dels hade vi förra gången draghjälp i form av Strömparken och är det så att Socialdemokraterna backar, kan det hända att vi drabbas av att vi har regerat ihop med dom..

– Men vi kan också gå upp ett mandat. Då gör vi det för att vi i Liberalerna har gjort att företagandet tagit en större plats i kommunen. Väljarna har en tendens att rösta på det minst dåliga alternativet och jämfört med ett vänsteralternativ bestående av V, MP och FI eller ett högeralternativ bestående av M och SD, så är vi i Kvartetten det minst dåliga alternativet, kan nog många tycka.

Enligt Svedahl har inte Kvartetten gjort bort sig under den här mandatperioden.

– Vi har inte gjort några skandaler. Vi har inte gjort något som kan fälla oss.

Men det har stormat mycket kring dig den senaste tiden i samband med krisen för Upplev Norrköping?

– Jag tror faktiskt inte att det har påverkat väljarna. När det gäller Upplev Norrköping så fanns det ju en politisk majoritet, säger Svedahl.

Hur har den här valrörelsen varit jämförd med förra gången?

– Då var vi sugna på att få makten, nu är vi sugna på att behålla den. Jag tycker partiet är på väg åt rätt håll, så här många som är här ikväll har det inte varit på tidigare valvakor. Dessutom glädjer det mig att det är väldigt många unga människor, det känns bra.

Enligt Svedahl var kvällens glädjeämne Juno Blom, som troligtvis tar plats i riksdagen senare i höst. 49-åringen från Norrköping blev politiskt aktiv i Liberalerna så sent som augusti förra året och nu ser det alltså ut som om hon landar i riksdagen.

– Får partiet över fyra procent i riksdagsvalet är jag rätt så övertygad om att Östergötland får ett mandat till. Sen är det ju upp till väljarna vem det blir.

Har du någon fördel att vara ett känt namn?

– Om folk tycker jag gjort något bra, så kan det ju vara en fördel att vara känd, säger Juno Blom.

Blom har sedan 2006 jobbat på Länsstyrelsen i Östergötland med frågor som hedersvåld, barn- och tvångsäktenskap och könsstympning.

– Oavsett om jag hamnar i riksdagen eller inte kommer jag att jobba för de här frågorna. Jag blir inte oroad om jag inte får plats i riksdagen, jag trivs bra med mitt jobb, säger hon.

Definitivt besked om riksdagen får Blom onsdag eller torsdag då alla personröster blivit räknade. Hon är etta på Östergötlands lista, men kan fortfarande bli bortkryssad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa