Vad vill två svenska manusförfattare som får komma på möte på Netflix kontor i Amsterdam göra? Ta en selfie framför skylten vid ingången förstås! Precis det hade Inger Scharis och skådespelerskanMoa Gammel tänkt göra då de förväntansfullt vandrade uppför gatan i den holländska staden. Men den planen fick de snabbt överge – det fanns nämligen ingen skylt.

– Vi undrade först om vi kommit rätt. Sedan såg vi porttelefonen där det stod flera olika företagsnamn, berättar Inger Scharis.

Ett diskret litet "N" vid en av knapparna – det var allt som vittnade om att det stora streamingtjänstbolaget huserade i byggnaden.

Artikelbild

| Inger Scharis skriver ofta på tåget. Resorna mellan hemmet i Skärblacka, Norrköping och Stockholm är många.

– De berättade att de måste vara lite hemliga, annars skulle de bli överrösta av folk som kommer upp för att pitcha sina idéer, förklarar Inger.

Men med sin inbjudan var de välkomna och producenten som rest in från Los Angeles var mycket positiv till deras serie-idé. Hon bad dem skriva ett pilotavsnitt.

– Det är fantastiskt roligt, säger Inger.

Nu ska avsnittet skrivas, om producenten gillar resultatet kan det sedan bli en ny serie på Netflix. Andra hade kanske känt prestationsångest, men Inger är lugn – hon är en van manusförfattare; de senaste 23 åren har hon skrivit till mängder av serier och filmer. Oftast blir det krim och drama. Nu är hon inne på ny mark.

Artikelbild

| Tangenterna smattrar då Inger Scharis pekfingrar snabbt rör sig över bokstäverna.

– Moa skriver för Ufopodden (i Sveriges Radio P3, redaktionens anmärkning) och därför blir det sci-fi.

Men dramat släpper hon inte, en viktig del av serien är relationen mellan de två systrar historien kretsar kring.

Artikelbild

| Pilotavsnittet för Netflix som Inger Scharis skriver tillsammans med Moa Gammel utspelar sig delvis i Norrköping.

– Det är ett familjedrama i botten, mer kan jag inte säga, säger Inger hemlighetsfullt.

Berättandet har funnits med i hela hennes liv. Blott 12 år gammal publicerades hennes första alster – en novell i pockettidningen Starlet. Som 17-åring började hon arbeta på Norrköpings tidningar och snart väcktes intresset för filmrecensioner. Efter en filmutbildning i Stockholm och en idé om att bli regissör – "som alla andra" – kom hon på att det var manusförfattare hon skulle bli:

– Det är ju berättandet jag tycker om.

Liksom de flesta skribenter har hon svårt att förklara hur hon kommer på en historia och hur karaktärerna växer fram. Men något som visat sig framgångsrikt är samarbete – som det hon har nu med Moa Gammel (känd från bland annat Jordskott och Irene Huss).

Om pilotavsnittet de skriver slutar i en faktisk Netflix-serie återstår att se. Men om den blir av kommer den självklart att utspela sig i Ingers hemstad:

– Vi vill ju sätta Norrköping på kartan!