Innan mannen med det arabiska utseendet kliver på buss 450 utanför Hageby Centrum ber han en bön.

En väktare tycker mannen verkar mystisk och ringer polisen.

Några minuter senare letar sju-åtta poliser efter honom. I Hörsalsparken hittar de mannen, pratar med honom, kontrollerar hans identitet, väskan och känner efter att han inte bär några vapen eller andra föremål som kan skada.

Artikelbild

| På onsdagen satte Norrköpingspolisen in stora resurser för att leta rätt på en man som hade bett en bön på en busshållplats. Nu frågar sig både polisen och muslimer i Norrköping hur man ska hantera den spända situationen. foto: Johan Möller

- Allt var grönt och för oss så avskrevs ärendet. Efter händelsen med självmordsbombaren i Stockholm före jul tar vi sådana här samtal på lite större allvar än vad vi skulle ha gjort i november förra året. Det här är för oss en helt vanligt personkontroll enligt polislagens 19:e paragraf där man söker efter farliga vapen, säger Torbjörn Lindqvist, länsvakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Det var han som fattade beslutet på någon minut om att i onsdags eftermiddag skicka ut flera polispatruller för att leta efter mannen. Skälen till personkontroll grundades i väktarens bild av mannen som mystisk utlänning, att han just genomfört en böneceremoni och bar på en väska.

"Misstänkliggjorda"
- Man kan ju undra varför polisen ger sig ut i flera bilar efter en man bara för att han utfört en böneritual, säger Zekerijah Cajlakovic, imam i den Bosniska islamiska församlingen i Norrköping.

Torbjörn Lindqvist tycker också att det inte är helt givet hur man ska agera när en väktare slår larm på det här sättet.

- Men jag hade inte velat sitta här i dag om det hade hänt något.

- Hade det stått en katolik och bett på busshållplatsen hade folk kanske möjligtvis höjt på ögonbrynen, men det hade aldrig blivit ett polisärende. Allmänheten har blivit mer vaksam kring beteenden som man uppfattar som utstickande. Och väktarna är lite mer på tårna. Nu är det så tragiskt att den här ensamma terroristen i Stockholm ställer våra muslimer i en sådan dager att de blir misstänkliggjorda.

Torbjörn Lindqvist lägger inga värderingar i om en muslim ber på allmän plats.

Men Imam Zekerijah Cajlakovic tycker det är rent provokativt att en muslim ber böner på en busshållplats i Norrköping. Dessutom stämde inte tiden med tidschemat för de fem bönetider som finns på dygnet.

- Jag vet inte motivet, men rent allmänt sett var det inte bra. Man ska inte missbruka religionsfriheten genom att be så att man väcker uppmärksamhet av andra människor. Det är hyckleri.

"Allmänhet på tå"
Utan media hade händelsen i Hageby aldrig blivit så uppmärksammad som den blev.

Kopplingen till självmordsbombaren i Stockholm för en knapp månad sedan är uppenbar även inom medias värld. När nyheten publicerades på nt.se blev den snabbt den mest lästa på nyhetssajten.

På NT var det självklart för nyhetsledningen att berätta om det stora polispådraget efter det att väktaren larmat polisen.

- Efter vad som hänt i Stockholm är både polis och allmänhet på tå. Då anmäler folk sådana här händelser på grund av rädsla. Det kan vi som mediehus inte blunda för, säger Anders Nilsson, publisher på Norrköpings Tidningar.