Högt tryck i vallokalerna – rösträkningen dröjde

Rösträkningen drog ut på tiden på valnatten i Norrköping. Ökat valdeltagande kan ha bidragit.

10 september 2018 10:31

– De första rösträkningarna från vallokalerna kom in sent. De sade att det var mycket förtidsröster och att de inte hann börja räkna dem som planerat, eftersom det var så många som röstade. Det var tryck hela tiden, säger Inger Petersson, ordförande i valnämnden i Norrköping.

Läs mer: Preliminärt: Så fördelas mandaten i Norrköping

Hon säger att det ska bli intressant att se vad valdeltagandet landar på.

– Känslan är att valdeltagandet ökar, men jag har inga siffror på det än, säger Inger Petersson.

Hon berättar att valnämnden och valsamordnaren Helena Nöid just nu är på länsstyrelsen och lämnar över rösterna från Norrköping.

Nu står det klart att valdeltagande ökat i alla de tre valen till riksdagen, kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

Läs mer: Så föll rösterna där du bor

I Norrköping var valdeltagandet totalt sett 83,3 procent i riksdagsvalet 2014. I årets val ökade det till 84,4 procent. Valdeltagande i valet till kommunfullmäktige blev 82,1 procent, vilket är en ökning med 0,8 procent och till regionfullmäktige 83,8 procent, en ökning 1,4 procent.

Lars Aden Lisinski, pressekreterare på valmyndigheten, säger att det fortfarande är oklart varför Valmyndigheten hade stora problem med sin webbplats på valkvällen, då den var ofullständig och laddade långsamt. Först tidigt på natten, när i princip alla valdistrikt var räknade, började den fungera som vanligt igen.

– Vi vet inte den exakta orsaken. Felsökning pågår fortfarande. Men det finns inget som tyder på att det är en överbelastningsattack, säger Lars Aden Lisinski.

Han beklagar problemen.

– Det är självklart olyckligt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel

Ämnen du kan följa