Hjärtefrågan: "Hela kommunen ska leva"

Karin Jonsson tycker att de mindre orterna kommit lite i skymundan och ser det som Centerpartiets viktigaste uppgift att bevaka det under nästa mandatperiod.

7 juni 2018 08:00

– Det har varit ett sånt enormt tryck med byggande i stan, men nu måste det till en del planer och resurser och ett mer aktivt jobb med byggföretagen när det gäller de mindre orterna. Vi måste fortsätta bevaka det så att vi får en utveckling i hela kommunen, säger hon.

Hon nämner Skärblacka, men också mindre orter som Skärkind och Kättinge – orter som visserligen inte ska bli stora, men som behöver service och kollektivtrafik.

LÄS ÄVEN: "Kan samarbeta med både S och M"

Vad tycker du är det viktigaste som Centern bidragit med de här åren?

– Vårt största bidrag i vår Kvartett är att det var vi som lyfte landsbygdsfrågorna ­– att hela kommunen ska leva. Också våra mindre orter.

Hon har flera punkter på sin minneslista i huvudet.

– Jag tycker att vi har varit duktiga på att hålla ihop olika sakområden. Vi har lyckats bra med uteserveringarna som det var världens liv om först. Miljöfrågorna är det vi som har hållit uppe. Kostfrågorna också. De gröna näringarna har fått en ingång i kommunen som de inte hade innan.

Att bevara åkermark var en viktig fråga för C före valet 2014 och en svår fråga att komma överens om för de fyra partierna i styrande Kvartetten. Till slut presenterades en överenskommelse - en kompromiss som alla stod bakom.

Karin Jonsson har tidigare förklarat att överenskommelsen visserligen sparar mindre åkermark än vad Centerpartiet hade velat, men mera än om Centern inte hade varit med.

LÄS ÄVEN: Han är nöjd efter fyra första åren

Tror du att era väljare är nöjda?

– Det här är verkligen en fråga där vi har gjort precis allt. Vi är ett parti på fyra procent och vi har nått framgång.

I höstens val ställer Landsbygdspartiet upp i kommunvalet i Norrköping.

Vad tror du om dem?

– Jag har inte sett något konkret program, men jag tror att vi har samma åsikter i det mesta. Jag kan tycka att det är lite synd om man splittrar väljarna, särskilt nu när det finns en spärr i kommunvalet.

Vad blir den svåraste frågan under nästa mandatperiod?

– Det kan väl bli ekonomin. Vi höjde ju skatten den här mandatperioden och har haft ganska bra ekonomi. Nästa mandatperiod kan bli tuffare.

Kan du tänka dig en ny skattehöjning?

– Nej, det har jag svårt att tänka mig.

De fyra partierna i Kvartetten går till val var för sig, men de har förklarat att de gärna fortsätter tillsammans om valresultatet blir sådant.

Skulle Miljöpartiet kunna vara med?

– Det är svårt. Vi skiljer oss ganska mycket som partier. De är lite mer extrema, lite för mycket bevarande när det gäller natur och vi i Centern tänker mer på brukande.

Under den här mandatperioden har Centern på riksplanet fått ett växande stöd. Vad betyder det lokalt?

– Vi brukar följa rikstrenden lokalt så jag tror nog att vi har bättre förutsättningar i år.

Är det en fördel eller nackdel att ha suttit vid makten?

– Jag tror att det har varit en fördel. Vi har synts mera och haft kontakt med fler människor.

Partiledare Annie Lööf går emot Alliansen och stöder regeringens förslag om att ensamkommande unga som nekats asyl ska få en ny chans till uppehållstillstånd genom studier. Karin Jonsson tycker att det är rätt.

–  Det skulle bli ohanterligt att jobba med en massa utvisningar. Det bästa är att man försöker dra något slags streck och sedan hittar långsiktiga lösningar. Det handlar om 9 000 personer. Att den här frågan kan bli så enormt stor – vad säger det?

Tiggeriförbud diskuteras ibland - säger du ja eller nej till det?

– Nej, jag tror inte på förbud. Det blir för komplicerat och konstigt om den som är fattig ska förbjudas att be om pengar. Ska Röda Korset får göra det? Jag gillar ju inte tiggeri, men man kanske måste gå andra vägar.

Vad säger du om miljözoner som ger möjlighet att förbjud vissa fordon i delar av stan?

– Inte just nu i alla fall. Vi håller de riktvärden som finns för miljön.

Karin Jonsson börjar bli en veteran i kommunpolitiken. 1982 kom hon in som ersättare i kommunfullmäktige, hon var oppositionsråd från 2002, men det är bara sedan 2014 hon själv suttit med och styrt kommunen.

Vad är den största skillnaden mellan att ha makten och att sitta i opposition?

– Framförallt är det ett jättestort ansvar. Det är roligare, men det är ju betydligt tuffare också.

Hon förklarar att hon är hon glad över att hon redan när hon tillhörde oppositionen insåg att mycket i den kommunala politiken är ganska komplicerat och inte så lätt som den i opposition gärna vill tro.

– Jag hade inte lovat att fixa allt och det har jag nytta av nu.

C i Norrköping Karin Jonsson

Sitt bästa kommunval gjorde Centerpartiet i Norrköping 1973. Då fick partiet 20,6 procent av rösterna och 19 av de totalt 85 mandaten i fullmäktige.

Valet 1998 blev det sämsta. Då fick partiet 3,8 procent av rösterna och två mandat.

I valet 2014 fick Centerpartiet 4,5 procent av rösterna och det gav fyra mandat. Bästa gick det i valdistriktet Kuddby, där 21,8 procent röstade på Centern, men i valdistriktet Guldringen fick partiet inte ens en procent.

I år har partiet 39 namn på listan till kommunvalet, varav 64 procent är män och 36 procent kvinnor. Medelåldern är 48 år. Yngst är 18 och äldst 71 år.

Ålder: 55 år

Född: Skärkind och alltid bott i det som nu är Norrköpings kommun.

Bor: Å på Vikbolandet.

Största skillnaden nu och då: Hon jämför med sina första minnen som vuxen. "Innerstan och kring industrilandskapet - allt har blivit fräschare och snyggare nu."

Politiskt väckta av: "Jag växte upp på landet och det var inom CUF som gemenskapen fanns. Jag åkte på utbildningar och upptäckte att det här var min grej."

Kommunpolitiska uppdrag: Kommunalråd och ledamot i bland annat i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen, ordförande i tekniska nämnden.

Hjärtefråga: Att hela kommunen ska leva.

Tre ord som beskriver dig: Jordnära, lösningsfokuserad och drivande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gun Stenehall

Ämnen du kan följa