Hennes bok ska hjälpa hjärntrötta

Anna Hamströms nyutkomna bok "Hjärntrött med kapacitet" är tänkt att underlätta en återgång till arbetslivet för den som är hjärntrött. På torsdag firas boksläppet på Stadsbiblioteket.

17 oktober 2018 21:30

Det var efter en hjärntumör som Anna Hamström drabbades av hjärntrötthet för 16 år sedan. Men hon har lyckats ta sig tillbaka till arbetslivet och lärt sig att leva med sin hjärntrötthet.

– När jag själv skulle komma igång och jobba fanns inte mycket skrivet om hjärntrötthet. Det hade nog underlättat, säger hon.

Nu har hon skrivit boken "Hjärntrött med kapacitet" som gavs ut på eget förlag i slutet av september. Boken är behändig, koncentrerad och ger handfasta tips till drabbade, men även till kollegor, chefer, vänner och anhöriga för att underlätta en återgång i arbete.

– Tanken är att boken ska kunna fungera lite som en uppslagsbok. Det är enkla men väldigt användbara råd. Bakom varje tips finns personlig erfarenhet, säger hon.

Hjärntrötthet innebär att den mentala energin snabbt tar slut vid tankearbete och återhämtning kan ta onormalt lång tid. Andra symptom är sämre koncentrationsförmåga, minnesproblem, huvudvärk, stresskänslighet, sömnproblem och känslighet för ljud och ljus. Tillståndet kan orsakas av sjukdomar i nervsystemet, stroke eller utbrändhet.

Bokens tips och råd är uppdelade efter de olika faser en person som drabbas av hjärntrötthet genomgår. Den första kallar Anna Hamström för kaos-fasen.

– Det är en enda röra och man har svårt att förstå varifrån den mentala tröttheten och glömskan kommer. Men man blir bättre på sikt. Även om det tar lång tid, det kan man inte nog betona.

Därefter handlar det om att komma igång att jobba med allt vad det innebär. En tredje fas innebär att etablera nya och hållbara vanor.

– Men bakslag är svåra att undvika. Man klarar inte allt på samma sätt som tidigare och vet inte längre var gränsen går. Den rör sig dessutom. Vissa dagar går allt bra, andra fungerar inte alls. Men kommer man till gränsen tar reservkraften slut.

– Varje gång man får ett bakslag hamnar man i lite sämre läge än tidigare. Då får man börja om och blir sannolikt sjukskriven igen.

I dag arbetar Anna Hamström halvtid som verksamhetsutvecklare. Bokens viktiga poäng är att arbetslivet inte är över för att man drabbas av hjärntrötthet.

– Man har fortfarande kapacitet kvar som är värdefull att ta vara på. Man kan göra ett väldigt bra jobb med rätt förutsättningar. Då är mycket vunnet, både för individen och samhället. Det vore ett resursslöseri att inte ta till vara den kunskap och kompetens som hjärntrötta har.

Boksläppet firas på Norrköpings Stadsbibliotek i Mellanrummet den 18 oktober, kl 18-19.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus

Ämnen du kan följa