Hemlösa bjöds på julbord

För 19:e året arrangerade föreningen Omsorgsjul ett julbord för hemlösa i Norrköping. Julfesten arrangerades i Renströmmen.

16 december 2014 07:37

Ungefär 250 personer beräknades ha kommit till julfesten som inledes vid elvatiden på tisdagen. 150 lotter hade utdelats till de inbjudna, och vinsterna stod fint inslagna och väntade på sina vinnare. Efter att Roger Waldemar och Peter Ölander, på flygel och trumpet, inlett med White christmas var det dags för Luciatåget från De Geergymnasiet att träda in med några sånger. Föreningen Omsorgsjul, som även är engagerad i Ria-hemmet – en träffpunkt för missbrukare – startade 1996 efter att det gjorts en undersökning om hur många hemlösa det fanns i Norrköping. Då saknade drygt 200 personer eget eller tillfälligt boende, men nu är det runt 350 personer som befinner sig i den situationen, enligt föreningen. För att hjälpa de hemlösa infördes den här julbordstraditionen.

– Vi började i lilla "Moderathuset" vid Fleminggatan, nu har vi varit här senaste åren, säger föreningens ordförande Lennart Cederberg som varit med sedan starten.

Hemgården vid Saltängsgatan, i närheten av Renströmmen, har också inhyst julborden. Föreningen har kring 120 sponsorer, enskilda personer, företag och stiftelser.

– Jag tigger pengar från vänner, bekanta och företag, säger Lennart Cederberg som räknar med att den här julfesten kostar ungefär 100 000 kronor att arrangera.

Fredrik Tellgren var en av de som besökte festen.

– Jag ska spela på flygel. Det blir några egna låtar, låtar av Elton John och jullåtar, berättar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!