Här springer råttorna – på förskolan

Sedan flera veckor tillbaka springer råttor på gården bland barnen på förskolan Flagglinan i centrala Norrköping. "Det är katastrof, sandlådan ser ut som en rått-toa, ", säger en av förskollärarna.

24 maj 2018 19:00

LÄS MER HÄR: Hon öppnar för att stänga skolan.

Det är förmiddag på förskolan Flagglinan på Knäppingsborgsgatan och barnen är ute på rast. Bland gungor och i sandlådorna på den större delen av gården springer råttorna kors och tvärs medan vi är på plats. Denna del är avstängd, men endast en grind skiljer den från den lilla delen av gården där barnen nu trängs.

– Vill du se råttor? Jag kan visa dig, säger ett av barnen som sitter på en av de stenkollosser som Anticimex satt upp och som innehåller en råttfälla.

Eftersom råttorna från början höll till i och runt det soprum och förråd som stod på stora gården, revs byggnaden i februari.Nu är där istället ett stort hål i asfalten – där råttorna byggt bo. Nu kommer råttorna även in på den lilla gården där barnen är.

– Det är katastrof, sandlådan ser ut som en rått-toa, säger en förskollärare.

– När de rev soprummet blev de ännu fler. Vi ser dem på gården flera gånger om dagen. Den sista tiden har det totalt eskalerat, det är fruktansvärt äckligt, säger en annan förskollärare som visar runt på gården.

– Titta, nu är det tre stycken där!

Det händer ofta att råttorna springer runt på gården samtidigt som barnen, berättar de:

– Barnen är nyfikna och springer efter. "Kolla råtta!", ropar de.

Strax efter att barnen gått in från rasten ser vi hur en råtta springer upp på altanen där barnen nyss lekte.

Att råttor finns så pass nära barn är allvarligt, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex:

– Råttor bär på smittor som kan överföras till människor. Barn har inte ett fullt utvecklat immunförsvar och är extra känsliga, så det här bör tas på största allvar.

Enligt Håkan Kjellberg är det första steget i en råttsanering att kartlägga varför råttorna finns i miljön och var de kommer ifrån. Utifrån det bestämmer man vilka åtgärder som måste vidtas.

– I första hand använder vi oss av mekanisk bekämpning: råttfällor som larmar. Om det inte är tillräckligt måste man gå vidare, beroende på var de kommer ifrån kan man behöva riva soprum eller riva upp där det till exempel finns ett avloppsrör som inte är tilltäppt.

Anticimex föreslår åtgärder utifrån vad målet med saneringen är, ifall alla råttor ska bort eller ifall några kan vara kvar. I det här fallet måste råttorna helt bort eftersom det rör sig om en miljö där barn vistas, säger Håkan Kjellberg.

– Då är frågan vilka kostnader fastighetsägaren är villig att ta. Om fastighetsägaren inte är villig att göra det vi föreslår, nej då kanske vi inte kan komma till bukt med problemet.

Carina Asperud, platschef för Anticimex i Norrköping säger att de varit på förskolan i omgångar och vidtagit olika åtgärder sedan i höstas.

– Det går inte att få bort dem på stört. Vi har gett olika förslag på åtgärder, men det är jättesvårt att säga när vi kan få bort dem, säger hon.

Det är förmodligen det byggarbete som pågår i området som gjort att råttorna kommit fram, säger Carina Asperud.

– Det är ett stort område det rör sig om, så det är komplicerat att lösa.

Den senaste veckan har Anticimex dock börjat hitta var råttorna kom ifrån och har föreslagit ytterligare åtgärder.

Enligt personalen har chefen på förskolan försökt få fastighetsägaren Hyresbostäder att utföra de åtgärder som Anticimex anser måste utföras – utan att få någon respons. Men Carina Asperud uppger att de haft en bra dialog med Hyresbostäder.

– Ett sådant här arbete sköts alltid i samarbete med fastighetsägaren. Det är många delar som behöver fungera för att få bukt med råttproblem.

"Kan få 1 000 ungar per år"

Den vanliga råttan, brunråttan, blir 20–30 cm lång, utan svans. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat.

Råttor orsakar allvarliga skador på hus och egendom och kan dessutom bära på bakterier och virus som gör människor sjuka.

Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år.

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sarah Olsson

Ämnen du kan följa