Här ska de bygga 117 lägenheter

Trots flera överklaganden från blivande grannar ser nu byggföretaget SHH inga hinder för att börja bygga i Rambodal.

Här planerar byggföretaget SHH för 117 nya lägenheter.

Här planerar byggföretaget SHH för 117 nya lägenheter.

Foto: Jessica Edeson

Norrköpings kommun2019-11-05 06:00

Området som ligger mellan idrottshallen och Rambodalsskolan och i anslutning till Havregatan och Rambogatan har nu fått grönt ljus och bygglov. 

– Vi har samrådsmöte på onsdag och förhoppningsvis kommer vi igång med markarbetet i november, säger Thomas Rehn, regionansvarig för Region mitt på SHH. 

Byggföretaget satsar nu på 117 lägenheter i fyra huskroppar, som kommer bestå av 3–5 våningar vardera i området som också kommer att heta Skogsflyet. Några justeringar har behövt göras efter överklaganden från framtida grannar, som menar att trafiken i området inte kommer fungera om fler människor flyttar in i området.  

– Vi har behövt justera höjden på husen och valt att flytta en utfart, säger Thomas Rehn.  

I en tidigare detaljplan fanns även planer på att det skulle finnas mer handelsmöjligheter i området, men så mycket handel ansågs inte behövas. Även byggrätten i den östra delen av tomten har tagits bort. Nu är företagets förhoppning att lägenheterna ska vara inflyttningsbara senast våren 2021. 

– Det här blir något helt annat. Vi bygger med trävolymer och huset kommer vara klätt i träfasad från plan ett och uppåt. Bottenvåningen kommer vara i tegel, säger Thomas Rehn. 

Fram till för drygt ett år sedan var planen att bygga bostadsrätter, men den planen har förändrats till att bygga hyresrätter, vilket har gjort att byggföretaget nu har sökt investeringsstöd. 

–Investeringsstödet skulle göra att vi få ner hyrorna. Anledningen till att vi ändrade oss var helt beroende på marknadsläget för bostadsrätter, dels på grund av amorteringsregler och hårdare krav från banker, säger Thomas Rehn. 

Lisa Nyström arbetar som mark- och exploateringsingenjör på Stadsbyggnadskontoret i Norrköping och beskriver några delar som kommunen kommer utveckla i området. 

– Åtgärder som kommunen kommer att göra inom allmän platsmark i samband med byggnation av kvarteret Skogsflyet är att bygga gångväg längs Havregatans västra sida samt anlägga gång- och cykelväg väster om fastigheten, säger Lisa Nyström. 

De två lägenhetshus som nyligen byggdes av Hyresbostäder och som kommer ligga bakom de nya lägenhetshusen är även dem hyresrätter. 

Hur ser det ut med hyresrätter i Rambodal idag? 

– I dag är största andelen villabebyggelse men det finns hyresrätter i området, säger Lisa Nyström. 

Området ligger mellan idrottshallen och Rambodalsskolan.
Området ligger mellan idrottshallen och Rambodalsskolan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!