– Vi är personalen, ni är gästerna. Man ska respektera människor på samma sätt som man vill bli bemött.

För Fehmi Gergin är alla förlorare i valet.

– Nu borde alla partier sätta sig ned och förhandla som vuxna människor. Ingen ska lämnas utanför, man ska respektera valresultatet.

Artikelbild

| Svenska kyrkan står för alla människors lika värde, säger Eva Fremred och Mikael Tillberg som bägge arbetar inom Borgs församling.

Ju längre bort från Norrköpings innerstad man kommer, desto fler är det som röstar på Sverigedemokraterna. Vånga, Skärkind och Kimstad är bland de områden där Sverigedemokraterna ökat mest i kommunen sedan förra valet.

I Kimstads valdistrikt röstade knappt 1 180 personer. I kommunvalet tappade Miljöpartiet och Moderaterna många röster, men största tappet skedde bland de socialdemokratiska väljarna. Partiet som fortfarande är det största i valkretsen backade med 7,4 procentenheter jämfört med förra valet. Exakt lika mycket som SD ökade. Nu är Moderaterna och Sverigedemokraterna exakt lika stora i Kimstad.

– Jag tror att det är rent missnöje bakom SD:s framgång, säger Fehmi Gergin.

– De har mycket bra i sin politik, som att brott ska bestraffas hårdare, men jag som själv är invandrare kan inte rösta på dem. Det skulle vara som att jag var emot mig själv.

Artikelbild

| Kyrkan vill inte bidra till polarisering utan ha en samlande roll, säger Katarina Wändahl, adjunkt i Norrköpings pastorat.

På pizzerian vill många av gästerna prata politik. Fehmi Gergin pratar gärna med alla. Till honom, som bott i Sverige i 42 år, säger alla att kritiken mot invandrare så klart inte gäller honom. De känner ju honom.

– Jag märker hur många är trötta på invandringen. Jag upplever också hur vardagsrasismen har smugit sig på de senaste tre åren. Jag har blivit känslig för blickarna och kommentarerna. Tidigare kände jag mig som svensk, nu känner jag mig som en utlänning.

Artikelbild

| I Kimstad minskade Socialdemokraterna vid söndagens val till kommunfullmäktige lika mycket som Sverigedemokraterna ökade.

På gravstenarna bakom Kimstad kyrka står namn som Johansson, Olsson, Persson, Gustafsson och Andersson.

En kvinna, som föredrar att vara anonym, planterar ljung på sin makes grav. Hon skakar på huvudet och säger att det är förskräckligt, valresultatet. Det finns ingen medmänsklighet i Sverigedemokraternas syn på människor. Se på vad som händer i Syrien säger hon med tårar i ögonen. Jag förstår inte hur de kan rösta fram ett sådant parti.

På kyrktaket syns siluetterna av två beväpnade riddare, de är på väg att mötas men ännu finns ett avstånd mellan dem.

– Det är en sägen som berättar att två riddare kämpade om att ta makten över Kimstad. Därför fick platsen först heta Kämpestad och sedan blev det Kimstad, berättar Mikael Tillberg, kyrkvaktmästare i Borgs församling där Kimstad ingår. Han har just visat Eva Fremred, som utbildar sig till diakon, runt i kyrkan och på kyrkogården.

– Vi pratar inte så mycket politik inom kyrkan. Kyrkan står för alla människors lika värde och alla är välkomna till Svenska kyrkan, säger Eva Fremred.

Sveriges kristna råd har uppmanat Sveriges kyrkor och församlingar att på söndag be för den politiska situationen i landet och fortsätta med det tills regeringsfrågan är löst.

– Jag hoppas att kyrkan kan ha en samlande roll i samhället. Det behövs när språkbruk och aggressivitet leder till rädsla och polarisering, säger Katarina Wändahl, adjunkt, utvecklingsenheten i Norrköpings pastorat.

– Kyrkan ska inte bidra till polarisering utan samla människor istället. Vi i Norrköping gör det vid alla de olika aktiviteter och möten vi har inom kyrkan.