Här kan du kasta dina sopor i vinter

Den här veckan är det premiär för vinterstationerna – kommunens sopbilslösning.

Speciella vinterstationer ska lösa problemen med sopor i vinter.

Speciella vinterstationer ska lösa problemen med sopor i vinter.

Foto: TT

Norrköpings kommun2019-11-14 20:00

Vintern ligger runt hörnet. Och med det kan det bli problem för tunga sopbilar att ta sig fram på hala vägar. Sedan några år tillbaka löser Norrköpings kommun problemen med att ställa ut speciella vinterstationer. 

– Det här gör vi för att boende ska kunna få sina sopor hämtade även när väglaget är besvärligt, säger Johanna Malm, presskontakt på det kommunala bolaget Nodra. 

Den här veckan har det uppförts vinterstationer i Åby (Sikuddsvägen, Lilltorpsvägen och Norrviksvägen) och i Svärtinge (Tallstigen). 

– Platserna för vinterstationer varierar baserat på behovet. Vägunderlaget kan ju skifta i de olika områdena. 

För att systemet ska fungera måste boende i området ge sina mobilnummer till Nodra. När det är aktuellt får de boende ett sms med information. Det handlar dels om när vinterstationerna ska börja användas, samt när man kan börja använda sina egna soptunnor igen. 

Nytt för i år är att Nodra kommer ha ett serviceteam som åker runt till vinterstationerna för att ge en allmän översyn. Man kommer att röja bort eventuell snö och se till att stationerna inte blir för nedskräpade. 

När det gäller de privata soptunnorna ska de tömmas så fort som möjligt efter att vinterstationerna har börjat att användas. Inga sopor ska få ligga kvar i tunnorna under vintern. 

– Det är svårt att säga hur länge vinterstationerna kommer att vara i drift, det beror ju på vädret längre fram i vår, säger Johanna Malm på Nodra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!