Här är det miljövänliga huset

Värmekostnader är en stor utgift i den kalla norden men med smarta metoder och innovation så kan uppvärmningskostnaderna minska dramatiskt.

10 oktober 2014 07:38

Den första september så invigdes Kopparhatten 2 på Campusområdet. Byggnaden som både består av en ombyggd och en nybyggd del har som ambition att både vara energisnål och miljövänlig. På taket så möts man förutom av den vackra utsikten mot strömmen av rader av solceller ståendes på bäddar av höstgulnande små växter. Solcellerna på taket gör byggnaden delvis självförsörjande rent energimässigt men används även av universitet i deras forskning. Växterna som solcellerna står på, eller sedumtaket som det heter består av fetbladsväxter som förutom att vara en buffert för regnvatten även kyler ner på sommaren, något som även det drar ner på energikostnaderna. Men i Sverige så är det förklarligt nog inte nedkylning som är den största kostnaden för fastigheterna.

– Förutom räntekostnader och konkurrensen så är uppvärmning helt klart våran största utgiftspost, säger Håkan Szasz, nationell teknisk chef på fastighetsbolaget Klövern AB som står bakom Kopparhatten 2. På grund av detta så har Klövern aktivt arbetat med att sänka uppvärmningen i sina byggnader, och deras arbete har gett resultat . I onsdags tilldelades de ett pris av tidningen Världens affärer och elbolaget E.ON för deras energieffektivitetsarbete eftersom de under på fem år lyckats sänka sin värmeanvändning med tjugo procent. Intresset för uppvärmningsfrågor har av flera skäl blivit allt viktigare med åren, på femtiotalet var oljan flera gånger billigare än idag och miljöaspekterna var inte lika uppmärksammade. Byggföretagen tävlar med varandra om nya smarta lösningar, alltifrån vindsnurror, solceller och nya takbeläggningar till smarta ljusinsläpp där det naturliga solljuset med hjälp av speciella "prisman" ersätter annan belysning.

Även om tekniska innovationer bidrar till mer sparad energi så menar Håkan Szasz att den främsta anledningen till förbättring är mer grundläggande än så. Enligt honom har de stora energibesparingarna i som Klövern lyckats med främst varit ett resultat av ändringar i arbetsmetod, stället för att sätta upp generella mål för alla fastigheter menar han att det är bättre om varje enskild fastighetstekniker får sätta sina egna mål, alla fastigheter är olika och så är även de som använder dem.

– I slutändan handlar det egentligen mest om att hitta bra och duktiga människor, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Colliander