Handelsträdgården förlänger säsongen på Löfstad slott

Den här sommaren utökas verksamheten vid Löfstad slott med ett café och en handelsträdgård utanför den gamla smedjan som tillhör slottet.

20 maj 2017 11:00

Handelsträdgården Löfstad slott har länge varit en dröm för Catarinya och Henrik Ståhl. De bor i slottets södra flygel och har känt att något saknas på Löfstad slott.

– Handelsträdgårdar hör ihop med slott och gör miljön mer levande, säger Catarinya Ståhl. Så vi tog med oss vår idé till Östergötlands museum förra året och nu står allting klart och det blev bättre än vi vågat hoppats på.

Utanför slottets smedja breder nu en stor handelsträdgård ut sig på grusad mark. Här finns rosor, perenner, fruktträd och mycket annat som trädgårdsälskaren kanske vill handla med sig hem.

Materialvalen i handelsträdgården håller hög kvalitet och familjen Ståhl har gått fram med varsam hand.

– Vi tyckte verkligen att verksamheten här behövde utvecklas, säger Henrik Ståhl. Det är bra om flera olika delar av slottet kan locka besökare och nu bjuder vi in till en trivsam miljö där både växter och en kopp kaffe har sin naturliga plats.

Paret Ståhl har tagit över cafédelen i den gamla smedjan och strax intill finns en helt ny byggnad. Det är ett 124 kvadratmeter stort växthus. Här kan cafegästerna slå sig ner när det regnar och här säljs plantor och andra typer av trädgårdsprodukter.

– Med växthuset förlänger vi säsongen på Löfstad, säger Catarinya Ståhl. Vi tänker ha öppet mellan mars och november och på höstkanten kan man ha det behagligt inne i växthuset.

Catarinya Ståhl är trädgårdsmästare och florist och Henrik Ståhl har tidigare jobbat som konsult och det här är första gången familjen jobbar ihop.

– Vi har ju båda varit egna företagare tidigare men nu ville vi göra något där vi får jobba tillsammans, säger Henrik Ståhl. Det här är en långsiktig satsning.

Catarinya och Henrik Ståhl understryker att de har stor respekt för platsen och att de är tacksamma för att byggminnet kunde justeras så att det blev möjligt att uppföra växthuset. Östergötlands museum, Riddarhuset och Fredriksson arkitektkontor har på viktiga sätt medverkat till att projektet blev möjligt.

– Vi tror Emilie Piper hade tyckt om det här, säger Catarinya Ståhl och tittar ut över handelsträdgården. Det var viktigt för henne att alltid ha levande blommor inne på slottet.

Emilie Piper var den sista privata ägaren av Löfstad slott. Hon avled 1926. Idag ägs slottet av Riddarhuset och inventarierna av Östergötlands museum.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson

Ämnen du kan följa