Han vill utvisa 500 000 personer

"Om jag fått en krona för varje gång jag kallats rasist hade jag varit miljonär nu", säger Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige.

13 augusti 2018 20:00

Tidigare i år var Valdemarsviksbördige Gustav Kasselstrand med och lanserade det nya partiet Alternativ för Sverige. Ett parti som har flera personer i ledande ställning som tidigare tillhört Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson kallade partiet för ett extremistiskt parti i Ekots lördagsintervju i april tidigare i år. Mildare kritiker har kallat partiet för "en argare kopia av SD".

– Sverigedemokraterna har helt förlorat fokus. Man har svängt i flera viktiga frågor. Man är för kvotflyktingar. Man har tonat ned sin EU-kritik. På flera punkter har man börjat positionera sig mot Moderaterna. Det är ett svek, sa Gustav Kasselstrand när vi möttes inför ett torgmöte i Norrköping.

Alternativ för Sverige (AFS) är tydliga med sin kritik av invandringspolitiken. I sin valkampanj talar man om "Återvandringen" och en stor del av Gustav Kasselstrands tal handlar också om just det. I sitt partiprogram säger partiet att samtliga uppehållstillstånd som delats ut sedan år 2000 ska omprövas. En siffra som han nämner i sitt tal är att 500 000 personer borde lämna Sverige.

– Sverige skulle bli så mycket bättre utan dessa, sa han bland annat i sitt tal.

För att vara ett parti som bryr sig om Sverige kritiserar ni Sverige väldigt hårt. Varför?

– Därför att det är läget och vi vill erbjuda något bättre än vad etablerade politiker gör i dag. De talar om integration som lösning och har aldrig lyckats med sin politik, sa han.

AFS kallas för ett rasistiskt parti av en del av sina motståndare. Gustav Kasselstrand slog ifrån sig den kritiken.

– Det är något som kastas ut när politiska motståndare inte har några bra argument i debatten. Om jag fått en krona för varje gång jag kallats rasist hade jag varit miljonär nu. Vi vill att invandrare som kommit till Sverige och gjort rätt för sig ska ha en plats här. Den som lever på bidrag, inte anpassar sig eller begår brott ska skickas hem, sa han.

I partiets program skriver man bland annat att man vill "göra det förbjudet för sociala medieföretag att censurera åsiktsyttranden". Han tycker inte att det går att se på Facebook eller Google som vilka företag som helst.

– Facebook är ett torg för åsikter. Att stänga det för vissa åsikter är ett brott mot yttrandefriheten. Att debatten blivit så polariserad i Sverige beror på censuren. Många känner sig frustrerade och då skriver man saker som kanske inte är helt genomtänkta. Då är det bättre att ha ett öppet diskussionsklimat.

Hur ser du på begreppet "hets mot folkgrupp"?

– Jag anser att det är ett begrepp som ska avskaffas.

Varför då?

– Om censuren tystar människor är det ett hot mot yttrandefriheten. Och yttrandefriheten är helig. Jag anser att USA är ett föredöme. Där har alla rätt att uttrycka sin åsikt. "Hets mot folkgrupp" används bara för att tysta kritiker. Det är uppenbart att etablissemanget ser olika på hot och hat. På Långholmen har någon skrivit "Häng Kasselstrand". Men det har ingen skrivit någonting om, säger han.

Men är inte det också yttrandefrihet?

– Uppvigling till kriminalitet och våld kan aldrig tillåtas.

Men kan inte det också vara ett uttryck för frustration då man skriver saker som "kanske inte är helt genomtänkta"?

– Jag är för en öppen debatt och diskuterar gärna invandring. Något som andra partier inte vill göra. Men, som sagt, att uppvigla till brott kan inte tolereras. Det är konstigt. Men det här vill inte etablissemanget ta upp, säger han.

Gustav Kasselstrand

Född 27 juni 1987 i Östra Eds församling i Östergötlands län.

Han är partiledare för Alternativ för Sverige sedan 5 mars 2018.

Kasselstrand var förbundsordförande för Sverigedemokratisk Ungdom (SDU) från februari 2011 till september 2015

Gustav Kasselstrands politiska karriär har kantats av en hel del stök:

När han tog ställning för Sverigedemokraten Erik Almqvist i den uppmärksammade "Järnrörsskandalen" petades han från sin tjänst på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

Senare uteslöts han ur partiet. Han har krävt Jimmie Åkessons avgång och har flera gånger i hårda ordalag kritiserat det parti han tidigare tillhörde.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa