Han vill starta ny pendlarlinje

"Jag blev trött på att ingen bryr sig om oss. Nu hoppas jag att linjen kan köra igång i slutet av månaden", säger entreprenören Björn Hammarskjöld.

5 augusti 2016 19:12

Enligt Björn Hammarskjöld har möjligheten att åka kollektivt från Djurön bara blivit sämre och sämre. Nu har han tröttnat och tänker på eget bevåg dra igång en egen busslinje. Från Djurön via Marby och/eller Ljunga till Resecentrum.

– Jag bor på Djurön och ser hur dåliga kommunikationer påverkar oss. För ungefär en vecka sedan skickade jag ut en enkät till 622 adresser i området Djurön/Ljunga/Marby om man vill ha en pendlarlinje till Norrköping. Jag har väl fått ett hundratal svar just nu och många är positiva till idén, säger han.

Hoppas övertyga

Björn Hammarskjöld säger att han funderat på idén åtminstone ett par år. Tillsammans med sin förra kollega Kent Ferm träffade han också politiker och Östgötatrafiken för att berätta om idén. Kollektivtrafiken måste anpassas efter kundernas behov.

– Vi vill ha en linje som går när folk vill åka. Jag har själv kört buss och kört med tomma bussar och undrat vad det är som pågår. Men varken politiker eller Östgötatrafiken verkar vara intresserade. Så då drar jag igång själv. Förhoppningsvis från slutet av augusti och fram till nyår. Då hoppas jag att jag har övertygat beslutsfattarna att det här är en bra idé.

Ska anställa

Han har redan köpt in en buss och tänker anställa chaufförer som ska köra sträckan minst tre turer in till Norrköping och tre hem om dagen. Han är övertygad om att det går att få det att funka.

– Det är inte meningen att jag ska tjäna några pengar på det här. Det här är pendlarnas buss. Jag tänker mig att en enkelbiljett ska kosta omkring 20 kronor och ett månadskort kanske 500 kronor. Åker tillräckligt många kan vi fixa en nyare buss, säger han.

Fantasin får avgöra

Med bussen tänker han sig också kunna utföra andra tjänster. Det kan handla om att få matvaror fraktade. Men även andra tjänster. Fantasin får avgöra.

– Dessutom kommer bussen ha wifi, laddningsstationer och en kaffemaskin. Det är viktigt att det är en trivsam buss för resenärerna, säger han.

Björn Hammarskjöld skulle gärna köra igång verksamheten på en gång, säger han. Men ett par detaljer kvarstår. Ett trafiktillstånd från Transportstyrelsen och en anmälan till kollektivtrafiknämnden.

– Jag förväntar mig att få godkännande relativt snart. Det här är ändå en linje som boende i kommunen verkar vilja ha. Vår marknadsundersökning visar på det. En marknadsundersökning som Östgötatrafiken borde ha gjort, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga