Han söker ett coronafritt samtal

"Det kommer en tid efter corona. Det är bra om man kan diskutera det också", säger Martin Callmeryd.

25 mars 2020 17:00

Han har varit marknadschef på Östsvenska Handelskammaren och tills alldeles nyligen var han regional kommunikationschef på Eon. Ett jobb han hoppade av. När förra veckan gick mot sitt slut reagerade han på hur i princip allt samtal bara plötsligt handlade om en sak.

– Coronaviruset. När man som jag nu är jag mittemellan jobb märker man det där mer tror jag. Hade jag jobbat hade fokuset varit på andra saker. Nu kände jag att det behövdes samtal om annat än coronaviruset. Det kommer en tid sen då vi har att ta itu med saker som hållbarhet. Som integration. Annat, säger Martin Callmeryd.

Sagt och gjort. I förra veckan gjorde han ett upprop i sociala medier där han bjöd in till ett coronafritt fika.

– Engagemanget har varit över förväntan. Jag har bjudit in människor till min altan för en fika utomhus där vi pratar om andra saker som vi brinner för. Responsen har blivit fantastisk. Jag har fikat med fyra personer redan och ska fika med fler. Otroligt inspirerande, säger han.

Han understryker flera gånger att han tycker att det är viktigt att följa myndigheternas uppmaningar. Och trots att det är möten hemma hos honom tänker man på flera saker. Man sitter på avstånd från varandra. Handsprit finns på plats och inga handskakningar.

– Självklart är det viktigt att göra allt för att minska smittspridningen. Men samtidigt är det många, precis som jag, som känner att det behövs en paus från att tala om det allvarliga virusläget. Jag tror på det goda samtalet där vi tillsammans kan hitta bra idéer om hur vi går vidare sen, säger Martin Callmeryd.

Men är det inte ändå så att många reflekterar över nuläget, där krisen är total? Att man faktiskt behöver det?

– Jag tror absolut att det är väsentligt med ett krismedvetande. Det tror jag att de flesta har. Här pratar vi om hur vi tillsammans kan göra världen mer spännande, human och kärleksfull. Ett annat samtal. Det behövs också.

Hans initiativ har nu också gjort att han blivit inbjuden till fika med samma utgångspunkt på andra platser än hans hem. Flera verkar vara intresserade av idén.

– Jag verkar ha hittat ett behov som finns där. En mycket enkel idé där man träffar människor som finns i kontaktnätet för att prata om hur samhället ska utvecklas. Många verkar vilja det här och ser behovet. Samtidigt som ingen glömmer den allvarliga tid vi är i. Många möten finns inbokade. Hoppas bara att min mage klarar allt kaffe, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa