Han seglar för Ship to Gaza

Frihetspatos i dubbel bemärkelse fick Norrköpingsbon Rune Persson att anmäla sitt intresse för Ship to Gaza. Den 11 juni börjar resan i Paris.

2 juni 2018 18:00

Han har tidigare funderat på att segla för Ship to Gaza, men då räckte inte tiden till. Som pensionär tar nu 68-årige Rune Persson chansen. Den 11 juni går han ombord på havskryssaren Albin Ballad.

Segelbåtens mål är Gaza – men Rune Persson väljer själv att gå av i Neapel.

– Jag bestämde mig tidigt för att stoppa i Neapel, jag känner mig inte riktigt mogen för att försöka ta mig in till Gaza, säger Rune.

I samband med invigningen av USA:s Jerusalemambassad för ett par veckor sedan uppstod protester och oroligheter på Gazaremsan. Totalt uppges över 50 palestinier ha skjutits ihjäl av israeliska styrkor och närmare 800 ha skottskadats i konfliktens blodigaste dag på nästan fyra år.

– Det var riktigt otäckt att se. Det känns som om soldaterna har blivit mycket mer aggressiva under våren, säger Rune.

Bakom Runes beslut att segla för Ship to Gaza ligger ett stort frihetspatos.

– Som seglare uppskattar jag friheten på en båt. Dessutom känner jag starkt för palestiniernas strävan efter frihet och vill hjälpa till med att bryta blockaden mot Gaza.

Den båt som Rune ska segla är en 30-fotare med en fyrmannabesättning, Till skillnad från de större båtarna som seglar till området finns det ingen frakt ombord på Runes båt.

– Målet är att lämna segelbåten i Gaza så att befolkningen där kan använda den och segla ut.

Kommer båten att nå sitt mål?

– Det står väl skrivet i stjärnorna. I tidigare fall brukar israeliska sjöofficerare vilja ha in båtarna i israeliska hamnar för kontroll. Tyvärr spelar det nog ingen roll att de inte kommer hitta några vapen ombord, båten får troligtvis vända. Det har också hänt att de har sänkt båtar efter att passagerna har fått lämna, säger Rune.

2010 blev det våldsamt när den israeliska flottan på internationellt vatten bordade flera fartyg i konvojen. Bordningen ledde till att flera aktivister dödades.

Rune Persson är sedan födseln en båtmänniska. Han kommer ursprungligen från Göteborg men har bott i Norrköping sedan 1981. På sommarhalvåret åker han gärna ut med sin egen båt som ligger i Fyrfjärden i Gryt.

– Jag har seglat runt i Östersjön, men inte längre än så. Att segla i Medelhavet blir en stor utmaning, säger han.

Vägen fram till Medelhavet bjuder också på äventyr för seglaren.

– Från Paris blir det kanaler fram till Rhône, den följer vi fram till där den går ut i Medelhavet, väster om Marseille. Därefter seglar vi i sundet mellan Korsika och Sardinien innan vi når Neapel, säger Rune.

Seglingen tar drygt en månad.

– Jag har försökt att förbereda mig så gott det går, jag har läst på mycket inför resan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa