Han försökte rädda olyckschauffören

Gunnar Hultman var först framme när tankbilen exploderade i ett stort eldklot. Förgäves försökte han rädda tankbilschauffören med hjälp av en filt. Hettan tvingade dock honom att backa och den dramatiska bensinbranden krävde ett dödsoffer.

14 mars 2019 06:00

Läs mer: 1 700 liter bensin blev ett eldklot.

Avsnittet i "Då och nu"-serien den 2 mars fick pensionerade mäklaren Gunnar Hultman att höra av sig till NT. Avsnittet fokuserade på den ödesdigra branden vid BP-macken i Dalen – hörnet av Dalsgatan och S:t Persgatan – i december 1972. Den explosionsartade branden skakade om hela Norrköping och Gunnar Hultman var först framme av alla vid olycksplatsen.

Nu är han tillbaka på platsen och vill berätta sin historia. Minnet undslipper honom aldrig.

– Minnet av olyckan kommer tillbaka med jämna mellanrum. Till och från tänker jag på den fruktansvärda händelsen, säger Gunnar Hultman nu efter alla dessa år.

Samtidigt som tankbilens chaufför höll på att lossa bensin intill BP-macken dagarna innan jul 1972, kom Gunnar Hultman körande nedför Dalsgatebacken. Han var på väg till posttvåan på S:t Persgatan och i samma ögonblick som han svängde runt hörnet inträffade explosionen. Bara ett 20-tal meter därifrån. Ett enormt eldklot omfamnade sekundsnabbt i princip hela kvarteret.

– Lågorna nådde en bra bit över hustaket och sträckte sig över hela gatan, berättar han.

– Jag hade en filt i bilen som jag slet åt mig för att försöka rädda chauffören som var helt omgiven av lågorna ute på gatan. Men hettan var fruktansvärd och jag kunde inte fortsätta. Det var för varmt. Samtidigt som jag vände tillbaka mot min bil, såg jag chauffören springa tillbaka mot macken. Jag undrade först varför, men såg att mackföreståndaren fått fram en brandsläckare. Tyvärr hjälpte inte det.

Gunnar Hultman rusade upp till ett företag med kontor i Dalsgatebacken, bankade förtvivlat på fönstret och uppmanade dem att omedelbart larma räddningstjänsten.

– Jag var också tvungen att blixtsnabbt backa undan min bil innan den slukades av lågorna, säger han.

Tankbilens chaufför avled av svåra brännskador några dagar efter olyckan. Olyckan fick mycket stor uppmärksamhet på grund av det spektakulära förloppet. I efterhand konstaterade räddningstjänsten att följderna kunde ha blivit ännu värre om det inte – bortsett från Gunnar Hultman – hade varit folktomt framför macken just när explosionen skedde.

– Förmodligen bidrog ett jordningsfel till att det uppstod gnistbildning när chauffören skulle fylla mackens tankar från tankbilen, minns Gunnar Hultman från olyckan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg 0768–408328

Ämnen du kan följa