Han är stans främste mäklare

En kolonilott eller ett hus i skärgården – spelar ingen roll. "Det handlar om att skapa ett förtroende. Jag måste kunna se mina kunder i ögonen". Det säger Johan Ahlén, Norrköpingsetta i mäklartoppen.

12 februari 2017 08:15

LISTA: Här är länets flitigaste mäklare


Nästan 146 miljoner kronor – så mycket var det sammanlagda värdet för de hus och lägenheter som Johan Ahlén förmedlade under 2016. Det ger honom förstaplatsen i Norrköpings mäklartopp.

– Kul att höra. Men det där är mest en intern grej. Pengarna är inte min främsta drivkraft, säger Johan när vi möter upp på Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings kontor ute på Ingelsta.

Vad är din drivkraft?

– Det handlar främst om att skapa ett förtroende hos dina kunder. En affär kan gå dåligt, men du måste alltid ha respekt för kunderna. När du möter dem nästa gång på stan, ska du kunna se dem i ögonen, du ska ointe behöva gömma dig, säger Johan.

En nöjd kund kommer oftast tillbaka – och på så vis menar Johan att han blivit framgångsrik.

– Jag har kunder som jag hjälpt tre, fyra eller fem gånger. Det börjar kanske med en etta, sedan blir det en villa, ett fritidshus eller så är det någon anhörig som ska byta boende, säger han.

Johan menar att det är viktigt att bygga upp ett rykte i mäklarbranschen.

– Det är a och o. Om någon inte är nöjd med bemötandet sprider det sig fort.

En annan faktor till framgångarna är att behandla varje objekt med respekt.

– Spelar ingen roll om det är en kolonilott eller ett hus i skärgården. Jag vet flera exempel där mäklare inte varit intresserade att sälja vissa mindre objekt, därmed har de gått miste om stora objekt nästa gång.

Hur får du de attraktiva objekten?

– Jag blir oftast kontaktad. Det bygger som sagt på att jag jobbat i branschen i 30 år och att jag har många återvändande kunder. Jag jobbar hårt, jag snittar 70–80 timmar i veckan.

Fastighetsmarknaden har förändrats mycket sedan Johan började. Sedan den stora kraschen 1992 har priserna ökat konstant.

Vad säger du om den bostadsbubbla som råder?

– Man har hela tiden sagt att den ska spricka, men än har det ju inte hänt. Så länge det finns en marknad, där efterfrågan är större än tillgången, kommer priserna ligga kvar. Norrköping är en attraktiv stad som lockar många.

Den pågående byggboomen har gett en nyproduktion. Men Johan Ahlén tror ändå inte att priserna på gamla lägenheter kommer att falla.

– Jag kan ge ett exempel. Jag sålde en lägenhet i Stjärnhusen för ett tag sedan. De nya husen i Ljura hade bidragit till att priserna på gamla lägenheter i området också gått upp, säger han.

De 146 miljonerna till trots har Johan en bit kvar till länets främsta mäklare; Emelie Johansson i Linköping, vars objekt hade ett sammanlagt värde på 299 miljoner.

– Linköping har alltid haft ett högre prisläge, men vi jobbar på att komma ifatt, säger Johan Ahlén och ler.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa